Gå til innhold
Annonse

Død smolt hos Ellingsen Seafood: - Valg mellom to onder

Line Ellingsen forteller at det er en forferdelig situasjon der alt kan nesten forandre seg fra time til time. Foto: Therese Soltveit.
Line Ellingsen forteller at det er en forferdelig situasjon der alt kan nesten forandre seg fra time til time. Foto: Therese Soltveit.

Fiskeridirektoratet melder nok en gang om dødelighet av alger i Nordland. Denne gangen er det Ellingsen Seafood som har mistet nyutsatt smolt.

Annonse

Ellingsen Seafood har allerede tapt rundt 50 % av fisken på 2,5 kilo på lokaliteten Stabben. I går satt de ut 250 000 smolt på 190 gr på lokaliteten Bjørkvik i Tysfjorden, samme dagen meldte Fiskeridirektoratet om at det ble observert dødelighet av smolt på det anlegget. 

Det var usikkert i går om dødeligheten av smolt skyldes alger, i dag bekreftet Fiskeridirektoratet at Chrysochromulina nok en gang har tatt livet av smolten. Line Ellingsen, administrerende direktør i selskapet sier til Kyst.no at utsettet av smolt var en vanskelig avgjørelse de måtte ta.

- Fisken må ut, ellers så dør den resterende fisken i settefiskanlegget, så det blir et valg mellom to onder: enten dør den på land, eller så kan den overleve i sjøen, sier hun fortvilet.

Det er på lokaliteten Bjørkvik Ellingsen Seafood tapte 188 000 nyutsatt smolt. Skjermdump: BarentsWatch.
Det er på lokaliteten Bjørkvik Ellingsen Seafood tapte 188 000 nyutsatt smolt. Skjermdump: BarentsWatch.

Tapte mer en halvparten smolt

I dag kan hun fortelle at 188 000 av 250 000 smolt er død. 

- Dette er en forferdelig situasjon. For det første er det dyretragedie, for det andre, gir det veldig store konsekvenser for videre planlegging. Situasjonen forandrer seg nærmest fra time til time, slik at det er vanskelig å planlegge. 

Ellingsen opplyser til Kyst.no at de har full beredskap og prøver å få kontroll over situasjonen. I dette øyeblikket tar de ut død smolt fra merdene. 

Setter ut ny smolt

Samtidig påpeker Ellingsen at de har satt ut 200 000 smolt på 200 gram på lokaliteten Oddværsætra. 

- Vi har satt ut et kar med smolt i natt og den har det gått veldig fint med. Det er vi veldig glad for, sier Ellingsen. 

Algeoppblomstring avtar

Fiskeridirektoratet melder 7. juni at at det er ingen dødelighet i Troms, samtidig som det er noen forandringer i adferd hos fisken.

- Det meldes stort sett normal adferd hos fisken, men stedvis noe stresset fisk, sier de.

Etter det som skjedde hos Ellingsen Seafood i går, har det ikke vært meldt om flere tilfeller av dødelighet i Nordland per dags dato. 

- Det generelle bildet er altså at algeoppblomstringen har roet seg i begge fylker og at det nå er mer innblanding av ufarlige alger, men som eksemplet over viser, er det fortsatt fare for lokale oppblomstringer som rammer fisken, skriver direktoratet.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse