Elias Dypaune (18) trives godt på merdkanten og er glad for at han kan jobbe som røkter for Marine Harvest. Foto: Marine Harvest.

Driver med både laks og boogie woogie

Sommerintervju: Røkter Elias Dypaune (18) jobber for Marine Harvest, er NM-mester i boogie woogie og svært stolt av laksen. Denne uken kan du lese mer om hva som gjør at nettopp han har havnet i havbruksnæringen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Akvakulturnæringen er en mangfoldig næring som består av hele 33 759 ansatte. Kyst.no kommer fremover til å ha et sommerintervju i uken, hvor vi i denne spalten ønsker å gi et lite innblikk i hverdagen til de som jobber på merdkanten. Her kan du lese det første intervjuet i denne serien med røkter Elias Dypaune. 

18-åringen kommer fra Fauske i Nordland og har lenge hatt en stor interesse for havbruk. Dypaune er nylig ferdig med to års havbruksstudie tatt på Meløy Videregående skole på Inndyret, og har store ambisjoner om å videreutdanne seg innen oppdrett, samtidig som han har deltidsjobb som røkter. 

Elias Dypaune sitter i full konsentrasjon og følger med på laksen og at den spiser godt. Foto: Marine Harvest.

Via skolen var Dypaune utplassert et halvt år på Marine Harvest Region Nord lokaliteten Kines som ligger i Sørfold i Nordland. Etter endt utplassering, fikk 18-åringen tilbud av sjefen om å fortsette som vikar, noe han slo til på. 

- Jeg har jobbet helger og ferier her over ett år, og har planer om å fortsette som røkter i mange år fremover. Etter sommeren skal jeg ta påbygg, deretter være lærling og ta fagbrev innen akvakultur, så er planen helt klart en videreutdanning innen havbruk. 

- Elsker å være på sjøen

Å være på sjøen er noe 18-åringen trives godt med, og interessen for laksenæringen har han fått via faren som har lang fartid i havbruksnæringen. 

- Jeg elsker å jobbe med noe fysisk, og ikke minst være ute og på sjøen. I tillegg til at jobben er både utfordrende og spennende. Det er en fremadstormende næring der mye nytt og spennende skjer. At oppdrettsnæringen er såpass opp og frem og i stor vekst er noe av årsaken til at jeg valgte dette yrket, sier han. 

Dypaune jobber sammen med det han beskriver som åtte trivelige kolleger. 

- Men alle er menn, så vi tar gjerne imot flere jenter her. Det hadde vært kjekt og hatt flere av dem på merdkanten, sier han lurt. 

Her er Elias Dypaune i full sving på dansegulvet med sin boogie woogie partner. Foto: Instagram/Norges danseforbund.

Å ta vare på laksen og rensefisken de har på lokaliteten er noe av de mange oppgavene til Dypaune, som mener det er krevende å passe på at fisken har det bra til enhver tid. Men påpeker at det er en svært givende jobb. 

Norgesmester i Boogie woogie 

Interessene ellers til 18-åringen er fotball, jakt på småvilt og ikke minst dans. 

- Jeg har drevet mye med boogie woogie dans, og har danset på et internasjonalt nivå i mange år. 

Dypaune har en fjerdeplass fra VM og en 1.plass i NM, NNM gull i swing, samt oppnådd en andre- og to tredjeplasser i World Cup på sin merittliste. Men særlig mye dans på merdkanten er det nok ikke tid til, ettersom han sier det er travle dager. 

Variert hverdag

Mye av arbeidshverdagen til 18-åringen går ut på fôring, håndtere dødfisk, vedlikehold, båtkjøring, telle lakselus, renhold, utsett av smolt og flytting av fisk. 

På Kines-lokaliteten har de nå laks på rundt 1 kg, som ble satt ut i desember. Denne fisken steller 18-åringen godt med, og sier han og de andre ansatte hver morgen starter dagen med morgenmøte for å bestemme hvem som gjør hva. 

Arbeidshverdagen er 7-15.00 og annenhver helg. Om det kommer en fôringsbåt hender det at han må ty til på kveldene, men det er ikke så ofte, opplyser han. 

Skjemdump av #stoltavlaksen innlegget til Elias Dypaune.

Elias Dypaune har nylig deltatt i #stoltavlaksen kampanjen som ruller og går i sosiale medier (SoMe), og har nylig postet et bilde som du ser til høyre her. 

- Det som gjør at jeg er stolt av laksen er at det er en fantastisk næring som leverer et fantastisk produkt, noe som jeg ønsker å fremme, sier han til Kyst.no og gir tommelen opp. 

Kjenner du noen som du mener passer perfekt til å være vårt intervjuobjekt til neste ukes intervju med ansatte på merdkanten?. Tips oss på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: Sommerintervju 2018.