Eksponerte lokaliteter åpner for muligheter

Å flytte en del av anleggene lengre ut i havet tror Arne Fredheim ved Sintef Fiskeri og havbruk kan gi oppdretterne muligheter for bl.a. en drift med mindre problemer med lus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under Zero Lice-konferansen på NASF tirsdag, snakket han varmt om hvorfor man bør jobbe for å få anleggene ut på mer eksponerte lokaliteter.

Eksopnerte anlegg kan komme i flere former og fasonger. Feks nedsenket. Foto: Arne Fredheims foredrag. (klikk for større)

- Næringen har behov for mer plass og mindre arealkonflikter. I tillegg vil slike lokaliteter ofte by på bedre produksjonsmiljø med mer stabile forhold og der avfallet spres bedre bort fra anlegget.

- Dessuten er det en fordel å være lokalisert lengre bort fra ville bestander av laks, sa han.

Å komme seg lengre ut til hav tror han kan ha flere effekter på lakselus.

- Man unngår lusen i større grad enn nærmere land. Og man kan bedre ta hensyn til hvor strømmene går, for å unngå påslag.

Utfordringer

Han legger ikke skjul på at det også er utfordringer knyttet til drift lengre fra land.

- Dette krever større volumer, som igjen vil medføre tyngre utstyr. Samtidig er det mer energi i det man skal kjempe mot, nemlig bølger og strøm.

Han tror også det kan bli færre dager man kan være på anlegget.

Han sa det like fullt er lovende teknologier for eksponert akvakultur som er under utvikling.

- Disse vil helt klart kunne ha en god effekt på lusesituasjonen. Eksponerte anlegg kan derfor by på muligheter man ikke har i dag.

Han understreker derfor at det fremover er viktig å sikre at potensialet ved en slik driftsform blir utløst og ikke ender opp som en misbrukt mulighet.