Emilsen Fisk feirer 40 år med oppdrett

I 1975 satte Emilsen Fisk 5.000 laks i sjøen. 40 år senere ble det tid for et tilbakeblikk og feiring av 40-års jubileet med 150 gjester som besøkte bedrifta på Lauvøya lørdag formiddag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For 40 år siden var daglig leder Trond Emilsen med på å sette de første 5.000 laksene i sjøen for Emilsen Fisk. Nå kan oppdrettsveteranen se tilbake på ei næring som har vært gjennom ei eventyrlig utvikling, skriver Namdalsavisa.

Les også: - Null lakselus

Helt siden Emilsen Fisk AS satte de første 5.000 laksene i sjøen, har det vært flere runder med oppkjøp av laksekonsesjoner.

Trond Emilsen (t.v.) og Jan Tore Emilsen er hovedaksjonærer i Emilsen Fisk, der de har hovedansvaret for henholdsvis driften ute på anlegget og slakteriet på Lauvøya. Foto: Emilsen Fisk

- Det er feil å si at de summene som ble betalt for oppdrettskonsesjoner den gang ikke fristet. For etter datidas målestokk var det store summer, forteller Trond Emilsen til avisen.

Satset selv

Bedriften lot seg ikke friste og valgte å satse selv.

- Vi kan nok i etterkant si at det var et bra valg. Siden de første merdene ble satt i sjøen har det vært en rivende utvikling og vekst, sier han.

Emilsen legger til at i forrige uke satte selskapet en ny rekord på slakteriet.

- På en dag slaktet vi 26.000 laks. Sammenlikner vi det med at vi slaktet 5.000 på et helt år da vi startet, så ser vi egentlig utviklingen, sier Emilsen.

Han har selv vært med på utviklingen fra det startet opp, derav 30 av disse årene som daglig leder.

Les også: Markedet forventer knekk i etterspørsel - eller langt mer fisk

- De siste ti årene har vi økt produksjonen med seks prosent hvert år. Omsetninga har på grunn av høyere laksepriser økt med åtte prosent. Oppdrettsveteranen tror utviklinga vil fortsette langt inn i framtiden. Det er få produksjoner som er like effektive som lakseoppdrett, avslutter Emilsen til Namdalavisa.

  • Da Emilsen Fisk AS startet for 40 år siden var infrastrukturen noen få og små merder og ei brygge. Siden den gang har bedriften vokst til 60 ansatte og har et moderne lakseslakteri.