Laserne har skutt en milliard pulser siden oppstarten. Foto: Stingray

En milliard pulser skutt med luselaseren

Stingrays luselasere har skutt en milliard laserpulser i merdene til norske oppdrettere siden lanseringen for vel fire år siden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I 2014 lanserte Stingray luselasere på markedet, og siden da har lasere jobbet 24/7 med å skyte lakselus i merder langs hele kysten. I januar ble en viktig milepæl nådd da Stingray kunne registrere en milliard skutte laserpulser. Hendelsen ble feiret med bobler og kake i Stålfjæra 5 på Kalbakken i Oslo hvor laserne bygges, overvåkes og tas inn til service.

- Vi er veldig stolte over å hjelpe oppdrettere med å holde lusenivåene nede. Det betyr økt lønnsomhet for oppdretterne og bedre dyrehelse for laksen, sier daglig leder i Stingray, John Arne Breivik.

Luselaserne benytter stereo kamerasyn, avansert programvare og målrettet laser for å fjerne lus helautomatisk mens laksen svømmer rundt i merden. Driften fjernovervåkes fra Kalbakken, og optimaliseres kontinuerlig i dialog med oppdretteren.

- I løpet av disse fire årene, og etter en milliard laserpulser, har vi ennå ikke fått meldinger eller dokumentasjon fra kunder om skader på laks, forteller Breivik.

Dette var den andre store milepælen for Stingray på starten av året. Nylig ble luselaser nummer 250 montert på lokaliteten Durmålsvika i Troms hos Wilsgård Fiskeoppdrett.

Stingray Marine Solutions har fra starten i 2012 vokst fra fem ansatte til 45 ansatte i dag, og satser på å vokse til 60 ansatte i løpet av 2019. Lasernodene kan også benyttes til å overvåke lusenivåene i merdene, og i løpet av første halvår 2019 lanseres biomassemåling, en tjeneste som gjør det enklere for oppdretteren å optimalisere fôring og planlegge slakting.

Lakselus er det største problemet i havbruksnæringa, og det viktigste hinderet for videre vekst i næringa. Årlig bruker norske oppdrettere til sammen 10-15 milliarder kroner i direkte og indirekte kostnader på å bekjempe lakselusa.