Daglig leder i Statt Torsk Leif Ronny Rætta på merdkandten. Foto: Statt Torsk.

- En ny og bedre oppdrettstorsk

To måneder etter utsett forteller daglig leder i Statt Torsk Leif-Ronny Rætta, at det ser lovende ut for oppdrettstorsken. - Jeg har han aldri sett «makan» til appetitt hos oppdrettstorsk, sier han. Men ikke alt har gått knirkefritt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var i mai at selskapet satt ut 70 000 torsk på nær 200 gram fra Nofima i Tromsø som mener forutsetningene for torskeoppdrett aldri har vært bedre, og Rætta sier han er fornøyd med både produksjonen og tilvekst så langt.

Torsken går til overflaten for å spise. Foto: Leif-Ronny Rætta/Statt Torsk.

Les også: Se "nytorsken" ta fôret etter utsett

- Da det er noe feil med biomassemåleren har vi ikke fått målt nøyaktig tilvekst men jeg estimerer fisken til å ha passert 400 gram, forteller Rætta.

Ifølge torskeoppdretteren har han aldri sett «makan» til appetitt hos fisken, og han omtaler den som en ny og bedre oppdrettstorsk.

- Det er naturlig at man får noen «topper» hvor fisken spiser godt, men denne toppen har vart siden siste uke i juni, gjennom hele juli og pågår enda. Den spiser godt over det eksisterende tabeller tilsier at den skal gjøre, forteller han.

Fôringen blir kontrollert med kamera, så oppdretteren har full kontroll.

- Det er ikke mange pellets som kommer ned på 3-4 meters dyp før fisken tar de. Fisken ligger stort sett i overflaten under fôring, informerer han.

Påslag av Vibriose

Til tross for en lovende produksjon så langt, forteller han at de også har hatt utfordringer.

- Cirka en uke etter utsett fikk vi et mindre utbrudd av Vibriose. Dette var sikkert stressrelatert etter en lang transport fra Tromsø til Vanylvfjorden, samt at det en god del varmere vann her enn i Tromsø. Dette sammen med lang sultetid skapte sikkert en del stress når vi begynte å fôre på den. Alt i alt gikk det bra og vi mistet rundt 1500 fisk i perioden utbruddet varte, forteller Rætta.

Les også: Torskeoppdrett versjon tre har startet

- Helsestatus i dag er bra, noe appetitt, utfôring og lave dødfisk-tall bevitner, samt testresultater og uttalelser fra veterinær. Men jeg må innrømme jeg var bekymret når vi fikk vibriose på fisken i det vi skulle inn i en periode med stigende temperaturer, legger han til.

Fremover er fokus på fôring og røktingen av torsken, hverdagen til den daglige lederen.

- Så håper jeg at det etter hvert kommer mer fisk i sjøen, konkluderer han.

Les også:  Gründer har opprettet nytt selskap og satser på torskeoppdrett