Gå til innhold
Magne Pettersen i Nekton Havbruk viser frem en av deres laks som har fått mye marint råstoff i fôret sitt. Noe selskapet påpeker har gjort kvaliteten vesentlig bedre. Foto: Nekton Havbruk.
Magne Pettersen i Nekton Havbruk viser frem en av deres laks som har fått mye marint råstoff i fôret sitt. Noe selskapet påpeker har gjort kvaliteten vesentlig bedre. Foto: Nekton Havbruk.

Nekton Havbruk byttet fôret de gir fisken, og resultatet har vært overraskende bra. – Vi har kun gjort ett enkelt grep, men dette har gitt betydelig bedre resultat og kvalitet på laksen, sier kvalitetssjef. 

Nekton Havbruk som eies av Smølen Handelskompani AS som er et holdingsselskap lokalisert i Smøla kommune, mener at laksen, som er et rovdyr, skal få fortsette å spise masse fisk selv om den oppdrettes. Det mener de gir den aller beste fiskehelsen og kvaliteten på laksen.

Kvalitetssjef Maria Sørøy og daglig leder Rune Iversen i Nekton Havbruk sier de har fått utrolige resultater på fisken ved å bytte fôrprodusent og fôrtype. 

- Som en liten oppdretter har vi mulighet til å velge utradisjonelt for å skille oss ut i markedet. Nettopp derfor byttet vi i fjor sommer fôrleverandør, til Norges minste fôrprodusent Polarfeed som skiller seg ut med et fôr med mye marint råstoff i. Grunnen til at vi valgte å bytte var fordi vi så at fargen på laksen ikke var der vi ønsket den, og kvaliteten på fileten var litt for bløt, opplyser de til Kyst.no. 

Label rouge laks:

  • Norsk Label Rouge laks er produsert i henhold til den franske standarden LA 31/05. Label rouge eies av det franske landbruksdepartementet og fiskedirektoratet, og er det eldste offisielle kvalitetsmerket man kan oppnå. 
  • Label Rouge-konseptet er basert på: bedre fiskevelferd, langsommere tilvekst og høyt marininnhold i fôret (50-70 %).

- Enkelt valg

Å bytte til et fiskefôr med høyere marint råstoff mener de har kun vært positivt, og kvalitetssjefen sier valget var lett for dem. 

- Vi har kun gjort ett enkelt grep, men dette har gitt betydelig bedre resultat og kvalitet på laksen. Vi ser bare fordeler med dette byttet, og er glade for at valget vi tok har lykkes, forteller kvalitetssjefen.

- Å være en liten aktør gjør jo at vi har mulighet til å gjøre slike ting, og det er viktig for oss at fôret har et høyt innhold av marint råstoff innhold og Polarfeed har virkelig lykkes med det, sier daglig leder. 

Svært bra resultat 

Selskapet kan vise til overraskende gode resultater.

- Vi har nå fått en mye sprekere og finere fisk som vokser og presterer svært godt. Filetene skiller seg veldig fra standarden når vi sammenligner. Blant annet med sin fine farge og tekstur.

Nekton Havbruk viser til at det nederste karet med saltet laks skiller seg betydelig ut, og har har mye bedre farge og kvalitet, sammenlignet med
Nekton Havbruk viser til at det nederste karet med saltet laks skiller seg betydelig ut, og har har mye bedre farge og kvalitet, sammenlignet med "standard" laksen (avbildet øverst) som også er «superior» laks. Kvalitetsjef Maria påpeker det er samme kvalitetsklasse, men likevel stor forskjell. Foto: Nekton Havbruk.

Sørøy sier fargen er mye sterkere og tilbakemeldingene fra slakteri og kunder om fisken de leverer har vært av ekstraordinært god kvalitet.

- Flere kunder har sagt at vår laks med det nye fôret sammenlignet med annen superior laks har vesentlig forskjeller, og at vår skiller seg til det bedre. Det er vi jo selvsagt veldig fornøyd med, sier hun. 

Et av poengene for byttet av fôr er også grunnet at selskapet produserer Label Rouge laks, som har høyere krav enn standard oppdrettslaks. 

Les også: Vil produsere større smolt på Smøla klekkeri og settefisk

Fokus på førsteklasses råvarer

Jim Olaisen, direktør fiskefôr i Polarfeed, sier til Kyst.no at nøkkelen til et godt fôr er kombinasjonen av gode råvarer.

Jim Olaisen, direktør fiskefôr i Polarfeed, sier filosofien deres er å ha en høy andel marine råvarer i fôret de leverer. Foto: Privat.
Jim Olaisen, direktør fiskefôr i Polarfeed, sier filosofien deres er å ha en høy andel marine råvarer i fôret de leverer. Foto: Privat.

- Det er viktig med en god andel av marine råvarer i fôret. Det er en del av Polarfeeds filosofi og profil. Førsteklasses råvarer skal gi utslag i slaktekvalitet, og det er det vi jobber etter. Vi ser at de som bruker vårt fôr oppnår en farge og tekstur som er veldig bra.

Olaisen forteller at fôret deres blir godt tatt imot av oppdrettere og eksportører.

- Det blir veldig godt tatt imot i markedet. For oss er det uaktuelt å pushe grensene for hva som er ernæringsmessig bra for fisken, og det gir oss godt utslag på kvalitet.

Selskapet leverer fra Bergen i sør, til Nord-Troms, på grensen til Finnmark. Paradoksalt nok leverer selskapet ingenting til Finnmark, selv om fôrfabrikken deres ligger der.

Med økte oppdragsmengder har Polarfeed også sett seg nødt til å utvide med flere ansatte.

- Det gjelder både i produksjonen, men også i administrasjonen. Vi er aktivt ute og søker etter folk og bemanner opp. 

Fôrprodusenten teller rundt 15 ansatte, og Olaisen forteller at de satser på å ha en fin og naturlig vekst fremover.

Har du en sak du
vil tipse oss om?