Gå til innhold
Annonse
Fire nye lokaliteter i Troms er rammet av algeopplomstring. Illustrasjonsfoto.
Fire nye lokaliteter i Troms er rammet av algeopplomstring. Illustrasjonsfoto.

Sjurelv Fiskeoppdrett, ved lokalitet Vengsøy rapporterte dødelighet av fisk på grunn av alger i går, 4. juni. Ingen dødelighet er meldt i Troms i dag.

Annonse

I går, 4.juni ble det meldt om dødelighet av fisk på til sammen fire lokaliteter som ligger på yttersida av Kvaløya i Troms. Tre av disse – Sessøya, Angstauren og Tussøya – tilhører Lerøy Aurora. I dag ble det kjent at den fjerde lokaliteten er Vengsøy, og den tilhører Sjurelv Fiskeoppdrett, det opplyser Fiskeridirektoratet.

- Vi fikk i går melding om endret adferd hos fisken og noe dødelighet ved fire anlegg på yttersida av Kvaløya i Troms. Rapporten fra oppdretterne er at det bare dreide seg om noen hundretalls døde fisk, melder Fiskeridirektoratet. 

I går ble det foretatt en rask gjennomgang av prøver fra to av lokalitetene, og det rapporteres om høy tetthet av ulike flagellater i prøven. Det rapporteres også om tilstedeværelse av Chrysochromulina og Phaeocystic ved begge lokalitetene. Det var ikke  foretatt en kvantifisering, kun en screening for å se hva som er tilstede i prøvene.

Sjurelv Fiskeoppdrett er rammet på sin lokalitet Vengsøy. Selskapet driver til sammen tre lokaliteter. Skjermdump: BarentWatch.
Sjurelv Fiskeoppdrett er rammet på sin lokalitet Vengsøy. Selskapet driver til sammen tre lokaliteter. Skjermdump: BarentWatch.

Rolig i Troms i dag

Fiskeridirektoratet skriver videre at begge selskap rapporterer om ingen dødelighet i dag, at situasjonen har stabilisert seg og at de ser på muligheten for å gjenoppta normal drift.  

Det bekrefter samfunnskontakten i Lerøy Seafood Group Krister Hoaas overfor Kyst.no:

- I våre anlegg er situasjonen god og normal med tanke på dødelighet og adferd.

Fartøety «Rind» ligger nå i Tromsø. Båten fungerer som laboratorium og analyserer i første omgang vannprøver fra de rammede anleggene og fra anlegg som vi vurderer er mest utsatt. Båten blir liggende i Tromsø inntil videre, men Fiskeridirektoratet vil sammen med Havforskningsinstituttet vurdere fortløpende hvor det er mest behov for prøver og om båten skal flyttes. 

- «Rind» er et lite fartøy og må ligge i ro mens prøvene blir analysert. Derfor har vi et system der oppdretterne, eller dem de har gitt oppdraget til, etter avtale leverer prøver på båten.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse