Fire nye lokaliteter i Troms er rammet av algeopplomstring. Illustrasjonsfoto.

Ett nytt selskap er rammet av algeopplomstring

Sjurelv Fiskeoppdrett, ved lokalitet Vengsøy rapporterte dødelighet av fisk på grunn av alger i går, 4. juni. Ingen dødelighet er meldt i Troms i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I går, 4.juni ble det meldt om dødelighet av fisk på til sammen fire lokaliteter som ligger på yttersida av Kvaløya i Troms. Tre av disse – Sessøya, Angstauren og Tussøya – tilhører Lerøy Aurora. I dag ble det kjent at den fjerde lokaliteten er Vengsøy, og den tilhører Sjurelv Fiskeoppdrett, det opplyser Fiskeridirektoratet.

- Vi fikk i går melding om endret adferd hos fisken og noe dødelighet ved fire anlegg på yttersida av Kvaløya i Troms. Rapporten fra oppdretterne er at det bare dreide seg om noen hundretalls døde fisk, melder Fiskeridirektoratet. 

I går ble det foretatt en rask gjennomgang av prøver fra to av lokalitetene, og det rapporteres om høy tetthet av ulike flagellater i prøven. Det rapporteres også om tilstedeværelse av Chrysochromulina og Phaeocystic ved begge lokalitetene. Det var ikke  foretatt en kvantifisering, kun en screening for å se hva som er tilstede i prøvene.

Sjurelv Fiskeoppdrett er rammet på sin lokalitet Vengsøy. Selskapet driver til sammen tre lokaliteter. Skjermdump: BarentWatch.

Rolig i Troms i dag

Fiskeridirektoratet skriver videre at begge selskap rapporterer om ingen dødelighet i dag, at situasjonen har stabilisert seg og at de ser på muligheten for å gjenoppta normal drift.  

Det bekrefter samfunnskontakten i Lerøy Seafood Group Krister Hoaas overfor Kyst.no:

- I våre anlegg er situasjonen god og normal med tanke på dødelighet og adferd.

Fartøety «Rind» ligger nå i Tromsø. Båten fungerer som laboratorium og analyserer i første omgang vannprøver fra de rammede anleggene og fra anlegg som vi vurderer er mest utsatt. Båten blir liggende i Tromsø inntil videre, men Fiskeridirektoratet vil sammen med Havforskningsinstituttet vurdere fortløpende hvor det er mest behov for prøver og om båten skal flyttes. 

- «Rind» er et lite fartøy og må ligge i ro mens prøvene blir analysert. Derfor har vi et system der oppdretterne, eller dem de har gitt oppdraget til, etter avtale leverer prøver på båten.