Alexander Figenschou er nyutdannet veterinær og er snart på vei til Rørvik for å jobbe hos Midt-Norsk Havbruk. Foto: Harrieth Lundberg.

Fant tilbake til sitt barndomsønske om å bli veterinær

Den nyutdannede veterinæren Alexander Figenschou mener flytting er en del av pakken når en har studert akvamedisin. Han legger snart turen mot Rørvik og sin nye arbeidsplass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Alexander Figenschou har brukt sommeren i Oslo til å være forsker. Nå går turen nordover til en spennende jobb i Midt-Norsk Havbruk.

Figenschau bodde i Luxemburg til han var ti år gammel, da flyttet han og familien til Oslo. Der har han studert økonomi og molekylærbiologi før han satset på veterinærstudiet.

- Jeg prøvde forskjellig etter at jeg ble ferdig med videregående, men ingen av disse var helt for meg. Så fant jeg etterhvert tilbake til mitt barndomsønske om å bli veterinær, forteller Figenschou.

Fortsatt mye ukjent

På Veterinærstudiet ved NMBU ble det en gradvis introduksjon til akvamedisin i løpet av studiet, og interessen til Figenschau vokste i takt med forelesningene i faget.

- Det var undervisningen kombinert med at det er en forholdsvis ny næring som gjorde meg interessert. Det er fortsatt mye som er ukjent og mye nytt man fortsatt kan finne ut av, forteller den ferske veterinæren.

Han legger til at det å være med på utviklingen av næringen i virke av å være veterinær og det å kunne få bidra med ivaretakelsen av fiskehelse og velferd under næringens videre vekst, var noe som også spilte inn på avgjørelsen.

Til Midt-Norsk Havbruk

Nå har Figenschou sommerjobb som forsker hos Aquamedic, hvor han hjelper til med pågående forsøk, databehandling og analyse. Neste stopp er Rørvik og Midt-Norsk Havbruk, hvor han starter i jobben i slutten av august.

Alexander Figenschou skal arbeide som veterinær på merdekanten i fiskehelseteamet for Midt-Norsk Havbruk. Illustrasjonsfoto: Midt-Norsk Havbruk.

- Der skal jeg gå inn i en stilling som veterinær i fiskehelseteamet, sier han.

Det å jobbe med opprettholdelsen av god fiskehelse og dyrevelferd i produksjonssammenheng mener Figenschou er det viktigste veterinærer og fiskehelsepersonell jobber for.

Viktig med fiskehelse

Fordypningsoppgaven under veterinærstudiet omhandlet RAS og gjellehelse, og hvordan flere spesifikke parametere for vannkvalitet kan påvirke gjellehelsen.

- Vi tok vannmålinger og gjelleprøver fra forskjellige RAS-anlegg, utviklet en metode for telling av slimceller i histologiske snitt av gjellene og undersøkte om det var signifikante forskjeller mellom slimcelleantallet hos fisk fra de forskjellige vannmålingene, utdyper han.

Fiskehelse i RAS-anlegg mener Figenschau er viktig fordi teknologien brukes i hele produksjonssyklusen. Han forteller videre at det også er viktig å kartlegge hvilken effekt RAS har på fiskehelsen.

Utfordringer

Turen fra Oslo til Rørvik skal etter planen foregå med bil, og den nyutdannede veterinæren tror hovedutfordringen vil være å komme til et nytt sted og en ny jobb.

- Men en av de tingene jeg har lært i løpet av en lang studietid er å ta utfordringer på strak arm, og jeg ser frem til min nye tilværelse i Rørvik, forteller Figenschou.

Han legger til at når en velger akvamedisin på veterinærstudiet så er man klar over at flytting er en del av pakka, og at han regner med at denne omstillingen skal gå veldig bra.

- Spesielt når man vet man har en hyggelig arbeidsplass å komme inn i. Alt i alt så gleder jeg meg til å bli godt kjent med mine nye kolleger og å utforske Rørvik, sier den flytteklare veterinæren.