Gå til innhold
Annonse

Fire kandidater klare til Aqua Nors innovasjonspris

Innovasjonspris 2011
Innovasjonspris 2011

Fire kandidater er nå trukket ut til Aqua Nors innovasjonspris som trekkes den 13. august. Lakselus og rømming er viktige tema blant årets kandidater.

Annonse

Direktør i Stiftelsen Nor-Fishing, Ola Eriksen kan opplyse at det i år var hele 19 meget kvalifiserte søkere til årets innovasjonspris. Normalt peker juryen ut 3 kandidater til finalen, men på grunn av de mange og spennende prosjektene har juryen bedt styret i Stiftelse om å få peke ut 4 jevnbyrdige kandidater.

Juryen, som også i år har bestått av Kjell Maroni fra Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond, Jan Birger Jørgensen, Assisterende Generalsekretær i Norges Fiskarlag og Oddvar Staulen, seniorrådgiver i Innovasjon Norge, kan fortelle at flere av søkerne har sendt inn prosjekter som handler om bekjempelse av lus på laks, fortrinnsvis uten bruk av kjemikalier. Videre er det også tydelig at sikkerhet mot rømming av fisk fra oppdrettsanlegg er utfordringer som både næringen og leverandørindustrien er opptatt av å løse.

Aqualines nye notkonsept. Foto: Aqualine
Aqualines nye notkonsept. Foto: Aqualine

Årets finalekandidater:

Beck Engineering AS fra Oslo har utviklet et system som benytter kamerasyn, programvare og laser som skånsomt fjerner lakselus på fisken i merdene. Systemet kan også automatisk telle antall lakselus i anlegget.

Aqualine AS i Trondheim har et nyutviklet merdsystem «Aqualine Midgard System» som er vesentlig sikrere mot fiskerømming, og som har gjort store fremskritt for generelt å bedre HMS forholdene på oppdrettsanleggene. Systemet gir også nye muligheter for oppdrett på spesielt værharde lokaliteter.

Marel HF fra Nørresundby i Danmark har stått for utvikling av en pakkelinje som automatisk kutter fastvektporsjoner og robot som plasserer fiskestykkene i emballasjen. Systemet vil redusere arbeidskostnadene i forhold til manuelle operasjoner med 20 %.

Trust Fish Ingenieria fra Puerto Varas i Chile har utviklet et miljømessig viktig system som håndterer død fisk i settefiskanlegg. Fisken kvernes og ensileres i tank for deretter å bli tørket ved hjelp av radiobølger. Vekten reduseres med 80 % og sluttproduktet kan benyttes som proteinkilde eller gjødsel.

Vinneren av Aqua Nor Innovasjonspris på 100.000,- kroner, diplom og et bilde kåres på messens åpningsdag, 13. august.

Annonse