Kristoffer Berglund Andreassen er avdelingsleder i Nord-Norge for Fishguard. Foto: Privat.

Fishguard: - Vi venter på algesvar

- Jeg tror det dreier seg om en giftalge, sier Kristoffer Berglund Andreassen i Fishguard i Nord-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I går ble det meldt om økt dødelighet i enkelte anlegg i Troms som følge av en antatt algeoppblomstring.

Avdelingsleder for Fishguard i Nord-Norge, Kristoffer Berglund Andreassen, forteller de fikk beskjeden tidlig tirsdag morgen. 

- Vi ser typiske ting som tyder på algeoppblomstring, og det er tatt opp flere vannprøver i Astrafjordsystemet som er sendt til analyse for alger. Vi venter på svar, forteller han.

Prøvene er sendt

Han legger til at de håper på å få et raskt svar. Prøvene som er sendt inn stammer ifølge Berglund Andreassen fra to eller tre lokaliteter i fjordsystemet. Videre forteller han at noen analyselaboratorier ønsker at vannprøvene skal blandes fra ulike dyp og ulike plasser på en lokalitet.

- Det kan være vanskelig å finne algene, så vi håper at vi har klart å ta nok prøver og at vi ser dem i mikroskopet. Vi skal ut på alle våre lokaliteter og utføre full helsekontroll torsdag, sier avdelingslederen.

Berglund Andreassen har ingen klare formeninger om hvilke alger det er snakk om.

- Med tanke på det ikke har vært noen tydelige gjeldeblødninger som vi kan se, så mistenker jeg i alle fall ikke at det er av typen glassalger. Så det er sannsynligvis en giftalge, om jeg skal gjette forklarer han.

Han legger til at dette er et område som er utenfor Fishgurad sin kompetanse, og at det er utfordrende å finne folk på kort tid som har ekspertisen på dette.

Gjør alt de kan

Avdelingslederen forteller at alle aktørene i det berørte området kommuniserer godt seg i mellom om hvordan situasjonen utvikler seg.             

- De gjør det de kan gjøre og som å stoppe fôringen og fjerne død fisk, sier han.

I tillegg forteller han at oppdretterne også overvåker oksygennivå og at han anbefaler de å heve skjørt om de ser at vannet utenfor merden bedrer seg.

- Utover dette må vi ta situasjonene steg for steg, og vurdere tiltak videre når vi får mer innsikt i den, forteller Berglund Andreassen avslutningsvis.