Slakteklar fisk dør i påvente av å bli prosessert, fordi arbeiderne er utestengt som følge av de store protestene i Chile. Foto: Coordinadora Nacional de la Industria Salmonera y ramas afines.

Fisk råtner nå i de chilenske prosessanleggene

Opprørene i Chile går nå ut over fisk som skulle vært bearbeidet og gjort klar for eksport og fisken råtner i prosessanleggene. Situasjonene har begynt å bli alvorlig også for de som jobber der.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Kyst.no sitt chilenske søsternettsted, Salmonexpert.cl, er situasjonen nå begynt å bli veldig alvorlig for lakseselskapene.

Store selskap som AquaChile, Marine Farm, Yadran, Salmones Austral, Surproceso og Salmones Cailín, som alle ligger i Quellón-området er lammet av opprøret.

Demonstrantene fortsetter å sperre tilførselsveien til Quellón og folk kommer seg ikke på jobb på anleggene. Lastebilene som skal transportere fôr kommer heller ikke frem.

- Folkene våre er desperate, myndighetene har ikke tatt inn over seg dette svært alvorlige problemet, sier talsperson for arbeiderne i laksenæringen i området, Marta Oyarzo.

Hun sier at arbeiderene har uttrykt et sterkt ønsker om å returnere til jobbene sine.

En arbeider måler konsentrasjonen av giftige gasser fra fisk som råtner. Foto: Coordinadora Nacional de la Industria Salmonera y ramas afines.

Hun forteller også om en alarmerende fiskehelsesituasjon, der fisken som står i ventemerdene til prosessanleggene nå har begynt å dø.

Så langt har mer enn 320 tonn slakteklar laks dødd. og mer enn 800 000 fisk er fortsatt i ventemerdene. Fisken som nå har begynt å råtne har også begynt å bli et helseproblem for folk som er i området. 

Hydrogensulfid og andre giftige gasser overskrider grenseverdiene knyttet til arbeidsmiljø.

Man frykter også at dette kan utvikle seg til et miljøproblem for sjøområdene i Quellón.

Siste utvikling i saken er at myndighetene har satt i gang at arbeid for å koordinere avhjelpende tiltak, og det jobbes med å få overført den levende fisken til andre anlegg som ikke er rammet like hardt.