Gå til innhold
Annonse

Fiskeriministeren til verdens største sjømatkonferanse

Jørgen Lund. Foto: Einar Kvalheim.
Jørgen Lund. Foto: Einar Kvalheim.

Første uken i mars samles over 900 toppledere og 35 land fra verdens sjømatnæring på North Atlantic Seafood Forum (NASF) for å diskutere fremtidige markedsutsikter for sjømat.

Annonse

Dette er rekord i antall delegater - en økning på 25 % fra 2015. Norsk sjømat satte ny månedsrekord i januar som ble over en milliard mer enn samme måned i fjor. Fiskeriminister Per Sandberg møter en fremoverlent og engasjert næring, når han kommer til Bergen neste onsdag.

Optimisme i laksenæringen

2015 ble nok et rekordår for eksport av norsk fisk og sjømat. Totalen endte på 74,5 milliarder kroner, viser tall fra Norges sjømatråd. Nå er en 5-kilos laks verdt like mye som ett fat med olje. Fall i oljeprisene og gode tider i lakseindustrien har gitt Norge en ny eksportvinner.

– Sjømatnæringen girer opp til å bli en av de viktige motorene i norsk næringsliv. Det lover godt i en tid der Norge må omstille seg fra en oljeøkonomi, sa fiskeriminister Per Sandberg da han besøkte Bergen på sin første tur som fiskeriminister, som gikk nettopp til Bergen for å lære mer om oppdrettsnæringen.

Sjømat er «big business»

– Verdenshandelen innen fisk og sjømat ligger i dag på rundt USD 130 milliarder og er en av verdens viktigste handelsvarer. Næringen er i vekst. Verdensproduksjonen i henhold til FAOs prognoser, er forventet å øke med 20 millioner tonn innen 2022 hovedsakelig fra oppdrett. Dette krever store nyinvesteringer - anslått av World Bank til USD 100 milliarder. I Norge forventes verdiskapingen i sjømatnæringen å kunne bli 6-doblet - til ca. kr. 600 milliarder innen 2050, sier administrerende direktør i NASF Jørgen J. Lund.

– NASF er i dag ansett som kanskje den viktigste møteplassen for toppledere i den globale sjømatnæringen. Med Pareto Securities som medarrangør er NASF også blitt et viktig krysningspunkt mellom kapitalmarkedene, investorer og selskapene. Norges rolle som verdens nest største sjømateksportør og et ledende land innen marin teknologi, know-how og kompetanse vil gi oss store forretningsmuligheter i årene som kommer. Av denne grunn vil NASF bli en stadig viktigere arena fremover, mener Lund.

Sjømat er løsningen

– Fallende oljepriser er en påminnelse om at Norge står overfor en omstilling. Norge er et lite land og kan ikke bli best i alt. Vi må derfor velge ut de næringene der vi har best forutsetninger for å bli globale vinnere. Sjømatnæringen peker seg ut som en slik næring. Vår kompetanse til å produsere sjømat er et konkurransefortrinn som vi må bygge videre på for å bli en enda større global matprodusent. De globale trendene peker vår vei. Økt fokus på et sunt kosthold øker etterspørselen etter sjømat. En voksende middelklasse betyr også nye markedsmuligheter for produkter av høy kvalitet, som sjømat fra våre klare, kalde fjorder er, sier direktør Tanja Hoel, i NCE Seafood Innovation Cluster.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse