Rune Tjøsvoll fra seksjon fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet. Foto: Privat/Facebook.

Flere lusebehandlinger gir grunn til bekymring

Mattilsynet har merket en stadig økning i bruken av hydrogenperoksid og en stadig økning i dødstallene på fisken. Dette bekymrer tilsynet som følger dette opp med egen tilsynskampanje.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Therese Soltveit

- Mattilsynet ser at legemiddelbruken har økt både i mengde og antall behandlinger over flere år. Dette gir grunn til bekymring, vi følger opp dette med en egen tilsynskampanje rettet mot legemiddelbruk i oppdrettsnæringen, sier Rune Tjøsvoll, fra seksjon fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet.

- Tilbakemeldinger vi får fra inspektørene er at behandling med hydrogenperoksid kan være av de mest utfordrende behandlingsformene velferdsmessig for fisken. Dette gjelder særlig ved høye temperaturer, sier Tjøsvoll. Rune Tjøsvoll fra seksjon fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet. Foto: Privat/Facebook.

Onsdag formiddag ble det meldt at 70 tonn laks døde under hydrogenperoksidbehandlingen til Marine Harvest. Tilfelle skjedde den 18 august, men ble først omtalt i media i går.

Les også: Professor mener dødstall på oppdrettslaks ikke tåler dagens lys

- Tilbakemeldinger vi får fra inspektørene, er at behandling med hydrogenperoksid kan være av de mest utfordrende behandlingsformene velferdsmessig for fisken. Dette gjelder særlig ved høye temperaturer, sier Tjøsvoll. 

Høy dødelighet

- Uforutsette uhell kan skje, men høy dødelighet ved behandling gir grunn til bekymring for om fiskevelferden er ivaretatt godt nok.

Fiskehelsepersonell som foreskriver behandlingen, er også ansvarlig for behandlingen, forklarer Tjøsvoll.

- Våre inspektører ser både på selskapenes rutiner for å ivareta fiskevelferden og om rutinene blir fulgt i praksis ute på merdkanten. Vi gir også råd og veiledning. I 2016 skal det gjennomføres en tilsynskampanje på legemiddelbruk i oppdrettsnæringen hvor også fiskevelferd blir en viktig del, sier han.

Tapstall rapporteres til Mattilsynet sammen med andre driftsdata en gang i måned, men det rapporteres ikke årsak til tap, kommer det frem.

- Hendelser med høy dødelighet, skal varsles særskilt med angivelse av antatt årsak. Varlingsmåte er ikke standardisert og Mattilsynet får melding om forøket dødelighet via telefon, epost, melding fra Mattilsynets skjematjeneste og på inspeksjon. Lokale avdelinger i Mattilsynet får varslingsmeldingene om forøket dødelighet fra tilhørende lokaliteter. Hvor de følger varslingene opp tilsynsmessig.

Spørretime om lakselus

Venstre tok ifølge NTB, opp lakselus-situasjonen med fiskeriministeren under Stortingets spontanspørretime onsdag.

Der Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sa at næringen må redusere kraftig bruken av legemidler.

- Næringen må komme bort fra bruk av kjemikalier i bekjempelsen av lakselus. All videre vekst for havbruksnæringen må basere seg på at den kan utvikle seg uten at det går utover miljøet rundt, fastslo hun.

Hun pekte samtidig på at det er mindre lakselus i år enn tidligere år, bortsett fra i Nord-Trøndelag og i Møre, hvor hun kalte situasjonen svært alvorlig

Les også: Dødeligheten ved bruk av hydrogenperoksid er økende

Påkjenning for fisken

- Hvordan opplever inspektørene fiskevelferden til laksen er under behandlingen?

- All badebehandling er stressende, og utgjør en påkjenning for fisken. Graden av påkjenning, vil avhenge av mange faktorer som skal være vurdert i forkant av behandling. Oppdretterne og fiskehelsepersonell har ansvaret for at fiskevelferden blir ivaretatt i daglig drift og under legemiddelbehandling. Det påligger dem å gjøre risikovurderinger, også med tanke på å ivareta fiskevelferden, påpeker han.

Han sier oppdrettere skal også ha systemer som sørger for at de lærer av sine feil, og om nødvendig korrigerer sin praksis.

- Vi forutsetter at virksomheter som får hendelser med forhøyet dødelighet, gjennomgår hendelsen og evaluerer egen praksis, forklarer Tjøsvoll til Kyst.no.