Aquaculture Innovation, lukket anlegg

- Flere uheldige sammentreff

Det var flere uheldige sammentreff som gjorde at ca 350 smolt fant veien ut av en lukket merd i det nyetablerte lukkede anlegget i Møllebogen i Bindal, sier Anders Næss i AquaCulture Innovation.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

AquaCulture Innovation har i samarbeid med SinkaBerg Hansen etablert det første nye lukkede anlegget i Møllebogen i Bindal. Anlegget benytter AkvaDesign AS sin lukkede merdteknologi som også har vunnet Fiskeridirektoratets Miljøpris 2013.

Les også: Rømmingsmelding frå lukka anlegg

Teknikken sviktet

Den lukkede merden fra AkvaDesign ble sjøsatt tidligere i år. Foto: AkvaDesign AS

Lørdag kveld ble smolten satt ut i de nye merdene. I innkjøringen av det nye anlegget skjedde flere uheldige sammentreff som gjorde at ca 350 smolt forsvant ut av den ene merden.

- Vi fikk en pumpestopp på grunn av en jordfeil i et forrykende vær mandag kveld. Det tok også lyset i den ene merden. Lysmangelen stresset smolten og vi fikk både en del dødfisk og noen smolt som fant veien ut av innløpssystemet i den lukkede merden, sier Anders Næss.

- Vi har til nå satt ut over 500 000 smolt i de lukkede merdene i de siste to årene og dette er noe vi aldri har opplevd før, sier Næss.

Situasjonen kom raskt under kontroll og det ble umiddelbart igangsatt tiltak for å fange inn smolten.

Når det gjelder godkjenningen av anlegget i Bindal så har AquaCulture Innovation og Sinkaberg Hansen fått godkjenning fra alle sektormyndighetene.

AquaCulture Innovation og Sinkaberg Hansen har i dag hatt møter med fiskerimyndighetene og Mattilsynet.

Akvadesign slaktet den første laksen fra et lukket anlegg tidligere i år. Foto: AkvaDesign AS