Laks, frys, på is, filet, åpen munn

Fra varmest til kaldest i sjøen

De fire første månedene i år var blant de varmeste siden 2002. Nå er situasjonene en fullstendig annen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

Da årets første fire måneder var unnagjort kunne man fastslå at temperaturene i sjøen var av det varmere slaget. Av Lusedatas temperaturregistreringer som går tilbake til 2002, var det få år at temperaturene i disse månedene var høyere. Mars måned i år var den aller varmeste i denne 13-års perioden, og kun en april-måned siden 2002 har vært like varm som årets.

Les også: Lenge siden det var så varmt i sjøen så tidlig

Nå har plutselig trenden snudd totalt.

Forsker ved Havforskningsinstituttet Svein Sundby sa tidligere i en kommentar her på Kyst.no at hans undersøkelser har vist at det er ganske høy autokorrelasjon mellom mars/april-temperatur og september/oktober-temperatur på kysten i de øverste 30 m av sjøen. Dermed mente han sannsynlighetene for at også høsten ble varm absolutt var til stede.

Sommermånedene var han derimot mer usikker på - en usikkerhet som viste seg å være berettiget:

- På sommeren er vannmassene mye mer termisk og saltholdighetsmessig lagdelt, og da er temperaturen i de øverste 5 meter av sjøen veldig sterkt påvirket av det lokale været, sa Sundby.

Og selv om meteorologene tidligere mente været kunne bli bra i sommer, og åpenbart så langt har tatt feil, står Sundbys ord om sjøtemperaturene nå i sommermånedene ved lag. De er nok veldig påvirket av været.

Akkurat nå er gjennomsnittstemperaturen (snittet av alle målingene som meldes inn av oppdretterne til Lusedata) de kaldeste noen gang siden registreringene begynte 2002. Se figuren nederst i saken.

Klimaforsker Helene Muri på Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo (UiO), sier til Dagbladet (krever innlogging) at noe av forklaringen på det kalde været er veldig kalde havtemperaturer i Atlanterhavet.

- Når vinden kommer gjennom der tar den med seg kaldt vær, forteller hun til Dagbladet.

Hva de nå kaldere sjøtemperaturene vil ha å si for fôrforbruk, tilvekst lusepåslag og annen sykdomsutvikling blir de definitivt spennende å følge med på.

Får Svein Sundby på Havforskningsinstituttet rett med sin autokorrelasjonshypotese, skal det jo bli varmere enn snittet igjen i september og oktober.

Gjennomsnittelige sjøtemperaturer i Norge fra januar til juni. Året i år (rød, tykk strek) peker seg ut både tidlig og sent i perioden. Datakilde: Lusedata