Fra sndre levering av rognkjeks fra Ryfylke Rensefisk sitt nyeste anlegg på Talgje. Foto: Kvitsøy Sjøtjenester

Frakter millioner av rensefisk ut på merdkanten

Ved årsskiftet fikk Kvitsøy Sjøtjenester på plass sitt andre fartøy «Scallop Fighter». Siden fartøyet kom i drift har det fraktet rundt tre millioner rensefisk til laksemerdene, men virussykdommer gjør frakten noe utfordrende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bjarte Espevik som er daglig leder i Kvitsøy Sjøtjenester forteller at året 2017 så langt har vært veldig positivt.

- Den nye båten har fungert utmerket. Fra januar til november i år har vi levert cirka tre millioner rensefisk med fartøyet. Vi har hatt få innkjøringsproblemer og ser positivt på fortsettelsen, sier han.

- Rekorden er 160 000 rognkjeks på en dag, legger han til.

Utfordrende med sykdommer

Men selv om det er høy aktivitet, går ikke alt knirkefritt.

Bjarte Espevik, daglig leder i Kvitsøy Sjøtjenester. Foto: Nickolas H. Tomasgaard.

- Vi ser at markedet er voksende, men vi ser litt flere utfordringer med tanke på flere ILA-områder og andre sykdommer. Dette medfører at vi må være strengere med egne rutiner på rengjøring og får nye utfordringer med at vi etterhvert må lage gode løsninger for å kunne gå med lukket system.

Foruten å transportere rensefisk har de også gjort flere store miljøundersøkelser lokalt i Rogalands – området.

- Da har vi levert båttjenester til FishGuard som er den faglige ekspertisen. Det går da i grabb-prøvetaking av bunnsedimenter, vannprøvetaking, samt måling av diverse miljøparameter med CTD-sonde.

- Ellers har vi spennende skatteFUNN - prosjekter, som går på vurdering av ulike lokaliteter for dyrking av kamskjell og østers i havbeite.

Etablerer base

Akkurat nå jobber de med etablering av kontorer, kai og base i Kvitsøy kommune.

- Dette er et etterlengtet prosjekt siden vi til nå ikke har hatt egne lokaler. Dette vil bli bra for selskapet og vi ser frem til å kunne levere enda flere tjenester i fremtiden med et eget moderne verksted.

Selskapet har i dag to fartøy, med to faste ansatte, i tillegg til at leier inn tre til fire personer som ekstra mannskap. Ifølge Espevik jobber de i disse dager med å få ansatt en til i en 100% stilling.

- Vi jobber også med planer om både nybygg og utvidelse av eksisterende fartøy. Noe mer kan jeg ikke røpe på nåværende tidspunkt, avslutter han.

  •  «Scallop Fighter», er et 14,98 meter langt, 4,6 meter bredt fartøy. Det har en lastekapasitet på 21 kubikkmeter, og er bygget ved Ydstebø Marine på Kvitsøy i Rogaland.