Produksjonsbilde fra Emilsen-lokaliteten Måneset i Nord-Trøndelag. Foto: Emilsen Fisk.

- Fremtidens måte å drive oppdrett på

Emilsen Fisk fikk nylig på plass nytt fôrsenter. De kjører nå i gang et forsøk, der 60 % av fisken blir fôret fra sentralen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ny teknologi gir selskaper bedre og flere muligheter når det kommer til hvordan oppdrettsanleggene deres skal drives. Dette er inget unntak for bedriften i Nord-Trøndelag.

Kristoffer Holand, Biologisk Controller i Emilsen Fisk sier til Kyst.no at fôringssentralen blir liggende på selskapets hovedkontor på Lauvøya. 

- Vi kjører nå i gang et forsøk, der 60 % av fisken blir fôret fra sentralen, opplyser han.

Dersom selskapet får den effekten de forventer, forteller Holand at den resterende produksjonen vil fôres på samme måte fra våren av.

Kristoffer Holand er biologisk controller i Emilsen Fisk og har stor tro på at det nye fôringssystemet deres er fremtidens måte å drive oppdrett på. Foto: Arkiv.

Viktig med lokal kompetanse

Utstyret til det splitter nye fôrsenteret har Emilsen Fisk handlet gjennom en lokal leverandør i Rørvik, som heter Moveo AS. De leverer både utstyr til fôringsrommet og link til lokalitetene.

- Det er viktig for Emilsen Fisk å benytte lokal kompetanse så lenge den finnes. Det er også kjøpt inn nye kamerasystemer som vil levere video fra merdene i 4K-kvalitet. Her er det Trondheimsfirmaet Sea Lab Ocean Group som er leverandør, påpeker Holand.

 Målet til selskapet er at fôringsrommet blir et samlingspunkt der fôring, appetitt og strategier diskuteres.

- Fôring av fisk er det vi lever av, og målet er å gjøre det så bra og effektivt som mulig. Med denne sentralen er Emilsen Fisk med på fremtidens måte å drive oppdrett på. 

Avtagende lusepress

De to første lokalitetene er linket opp mot den nye fôringssentralen og vil være i drift i starten av november. Per i dag er utstyret klart, men ikke koblet opp.

- Hvordan vil det nye fôrsenteret slå ut på bemanningen deres da?

Her er en liten sniktitt av den ferske fòringssentralen til Emilsen Fisk. Klikk for større bilde. Foto: Moveo AS.

- Det vil være behov for samme bemanning på lokaliteten. Fordelen vil bli at de som driver med daglig røkting av fisk får holde fult fokus på dette, mens fôrerne får holde fullt fokus på sitt arbeid, poengterer Holand.

Produksjonen påpeker han ellers går svært bra.

- Lusepresset er avtagende, og vi kan holde fullt fokus på å produsere fisk, legger han til.