Gå til innhold
Annonse

Pareto-analytiker Henning Lund anbefaler fortsatt kjøp av lakseaksjer.

Annonse

Kristin Vallevik Gjerde

Det er få skår i gleden for den norske lakseoppdrettsindustrien å spore blant deltagerne og foredragsholderne på North Atlantic Seafood Conference (NASF) i Bergen i disse dager. Konferansen har omkring 600 deltagere og 400 selskaper er representert.

Blå himmel

Henning Lund, analytiker i Pareto
Henning Lund, analytiker i Pareto
Henning Lund, analytiker i Pareto anbefaler lakseaksjer på NASF-konferansen onsdag.

- Vi ser høyere etterspørselsvekst enn tilbudsvekst, det er blå himmel men med noen skyer. Alle vil vokse med dagens laksepriser. Prisene har vært høyere enn våre estimater, men det blir sesongmessige svakere priser i andre halvår. Markedet vil normaliseres i andre halvår 2013. Det er stor prisdifferanse mellom USA og EU, men vi tror disse vil nærme seg hverandre, sier Lund på NASF-konferansen onsdag.

 Lund sier at aksjeprisene avhenger av 2014-2015 anslag for lakseprisen.

 -Vi ser begrenset vekst i Norge i 2013, men produksjonen vil øke med seks prosent i 2014 og 5 prosent i 2015. I Chile vil veksten reduseres med 26 prosent i år, og åtte prosent de neste to årene, mener han.

Sterk pris

Lakseprisen vil holde seg sterk også fremover. Det er en underliggende etterspørselsvekst på 7-8 prosent i bransjen.

 - Vi må se fortsatt utvikling av lakseprodukter. Fra 2013 til 2015 ser det bra ut, med lav tilbudsvekst og høye priser. Vi tror på høye utbytter og mer oppkjøp- og fusjonsvirksomhet. Vi har kjøp på sektoren, sier Lund.

Det vil bli fortsatt høy etterspørselvekst frem til 2014.

- Akkurat nå prises lakseaksjene høyere enn de har vært historisk, det er et salgssignal, men det er ikke konklusjonen. Prisingen vil bli lavere i 2014 enn historisk gjennomsnitt, sier han.

Flere oppkjøp

Konsolideringen i næringen vil forsette.

- Det har vært en betydelig konsolidering i Norge, fra 45 selskaper i 2003 til 15 selskaper i 2012, sier han.

 I Chile har ikke konsolideringen vært tilstede på grunn av krisen, men konsolidering av selskaper har også preget Canada og Skottland.

- Vi vil se også mer integrasjon på fôrsiden. Konklusjonen er at dette er en ung industri, strukturelle endringer vil fortsette i verdikjeden, sier Lund.

 

Annonse