Gå til innhold
kommentar vignett
kommentar vignett

Niels Christian Geelmuyden har i en kronikk i Bergens Tidende kommet med harde utfall mot norsk oppdrettsnæring. Vi mener han tar grundig feil. Derfor vil vi gå gjennom hans kronikk punkt for punkt. I dag om tilregnelighet og kunstig farge. Dette er del 2. Første del ble publisert fredag 17. desember.

Av Pål Mugaas Jensen

 

”Knapt noe tilregnelig menneske har laks som livrett i 2004. Det som engang smakte av høytid, sjøkreps, fossesprang og mysteriøse vandringer, ligger nå som en ihjelplaget og kunstig rødfarvet skamplett på våre mandagstallerkener.”

 

Jeg vet ikke om jeg skal ta det som en ære, eller hvordan jeg skal forholde meg til det, men i praksis har jeg Geelmuydens ord på at jeg ikke er tilregnelig. For jeg liker laks. Veldig godt. Det er faktisk en av favorittene. Og jeg er ikke alene. Aller best liker jeg rå laks. En fantastisk smak av fisk, sjø og jeg kan gjerne hive på begreper som rene fjorder, kaldt vann og vakker natur. For mat ER mer enn bare det smakscellene på tungen og luktecellene i nesen oppfatter. Det er også en subjektiv opplevelse. Og da skjønner jeg jo godt at Geelmuyden selv ikke liker laks, når han går rundt å innbiller seg vrengebilder av fisken og dens liv.

Oppdrettslaksen kommer også konsekvent best ut i blindtester mellom oppdrettslaks og villaks, gjort på alt fra profesjonelle smakspanel, kokker og til Hvermansen.

Da kongeparet var på statsbesøk til Singapore nylig, ble det laget til det som beskrives som tidenes mest fantastiske og største norske matarrangement holdt i utlandet. Buffeen var det norske kongeparets returmiddag til det singaporske presidentparet. Av de hundre ulike rettene var norsk laks den råvaren som gikk oftest igjen. Kokkene som stod bak var blant de ypperste du finner i Norge, ansatt på Gastronomisk Institutt. Bocuse d'Or-vinner Terje Næss var også med.

- Er det dettet du kaller for mandagstallerken-mat Geelmuyden??

 

Er oppdrettslaksen kunstig rødfarget? Det er egentlig litt hvordan man velger å se på det. For man kan like gjerne påstå at en villaks også er kunstig farget. Fordi den lager ikke rødfargen sin selv den heller. Den er rød fordi den har spist mat som inneholder astaxantin. Det er akkurat sånn laks i oppdrett også blir rød.

Forskjellen er at astaxantinet i byttedyrne til villaksen er produsert av organismer der ute i havet, mens astaxantinet i fiskefôret til oppdrettslaksen er produsert på et laboratorium. Ikke fullt så romantisk, men astaxantin er astaxantin. Slik som C-vitamin, bordsalt (NaCl) eller sukker (sukrose) er C-vitamin, salt og sukker. Dette er molekyler som verken er vakrere, mer potente eller med andre egenskaper om de er laget her eller der. Sorry!

 

- Okei, oppdrettsnæringen har nok ødelagt litt av nostalgien for deg Geelmuyden. Det er ikke lengre bare en engere krets av lakselorder og andre velstående besteborgere eller privilegerte fiskere som kan ta seg råd eller har anledning til å smake laks en sjelden gang.

Nå kan plutselig Hansen og Olsen, ja til og med Jensen har råd til å spise den ofte.

Og det er bra, ikke minst fordi den er så sunn. Og god! Les Geelmuyden 1 Les Geelmuyden 3

Har du en sak du
vil tipse oss om?