Lukket merd, AkvaDesign AS, anlegg

- I dialog med andre potensielle kunder

Torsdag slaktet Akvadesign de første laksene oppdrettet i et lukket anlegg. Nå satser de videre med teknologien og åpner for flere oppdrettere. – Teknologien er klar for markedet, forteller de.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Torsdag kunne Brønnøysundsbedriften, Akvadesign fortelle at de hadde slaktet den første oppdrettslaksen i Norge som var oppdrettet i en lukket merd. Laksen fremstod som skinnende blank, sårfri og veltrimmet, meldte daglig leder i selskapet, Anders Næss.

Akvadesign har i to år jobbet med lukket merdteknologi på Toft i Brønnøysund og i august i år mottok de Fiskeridirektoratets Miljøpris. Nå satser selskapet videre med den lukkede teknologien.

- Vi er også i dialog med andre potensielle kunder, forteller Brønmo. Foto: Brønnøysundsregisteret

- Vi tror dette er én type teknologi som kan bidra til økt bærekraftighet i næringen. Noe fisk bør gå full syklus i lukket anlegg. Dette er spesielt interessant i områder med mye lus eventuelt andre forhold som gjør lukket anlegg mest egnet. Og fordi kvaliteten blir så god/superior! Ellers vil lukket anlegg være svært hensiktsmessig og effektivt i syklus fra smolt og frem til ca 1 kg, uttaler Mette Siri Brønmo i Akvadesign.

- Teknologien er klar for markedet. Vår første kunde er Sinkaberg- Hansen etablerer et lukket anlegg i Møllebogen i Bindal nå i høst. Vi skal levere 6 merder hit. Vi er også i dialog med andre potensielle kunder, forteller Brønmo.

Les også: Slaktet første laks fra lukket anlegg

- Viktig å være konkurransedyktig

Hun er ikke bekymret for at oppdretterne vil la seg skremme av høyere innkjøpskostnader.

- Det vi ser pr i dag er at det er noe høyere teknologikostnader med å produsere i lukkede enn åpne merder, men tar man i betraktning at det ikke krever lusebehandling og heller ikke skjer rømming er lukkede merder konkurransedyktige i forhold til åpne merder. Og vi vet jo at det gjennomføres et økende antall lusebehandlinger i løpet av en syklus i åpne merder og at dette er en stor kostnad for oppdretterne. Så kommer også det miljømessige perspektivet inn med redusert utslipp. I tillegg ser vi at laksen i lukket anlegg har en svært god kvalitet. Flere lakse-eksperter sammenligner den med vill-laksen av utseende. Fisken vi har slaktet nå har en superiorandel på 92%. Det forteller tydelig at dette er et kvalitetsprodukt som selvsagt også får betydning for det totale regnestykket.

92% av den slaktede fisken hadde superior-kvalitet. Foto: Akvadesign AS

- Havbruksnæringen selv er svært opptatt av at næringen er bærekraftig og at den har en fremtid. Men det er selvsagt viktig at lukkede merder er konkurransedyktig i forhold til åpne merder, forteller Brønmo.

Selges som vanlig laks

Det meste av den ferdigproduserte laksen deres fra det lukkede anlegget vil gå inn i vanlig sirkulasjon med annen vanlig oppdrett laks, men selskapet undersøker også andre muligheter.

- Denne første fasen har vært en testperiode for å vurdere kvalitet og optimalisere både teknologi og produkt. Og det er kjempemorsomt når det viser seg at produktet holder så høy kvalitet. En stor del av denne miljølaksen går inn i vanlig marked og blandes med annen oppdrettsfisk, men noe vil bli vurdert av ulike typer fiskeeksperter, –produsenter og av mateksperter generelt. Den vil også bli testet på markedet. Det vi har som målsetning nå er å skape et best mulig produkt når vi ved neste korsvei slipper det på markedet.

Eksempel på laks med vintersår. Foto: Nofima.

Ingen sårproblematikk

For å unngå å suge inn vann fullt av luselarver må anlegget ta inn vann fra større dyp. I noen tilfeller kan bakteriene på disse dypene føre til sårproblematikk hos fisken. Foreløpig har Akvadesign-gjengen ikke sett noe til dette.

- Vi henter vann fra 15-30 meters dyp. Det har vist seg å være hensiktsmessig i forhold til å ikke få lus. Laksen vi har slaktet nå har ikke sårproblematikk.

De neste månedene vil selskapet fortsette utviklingen av konseptet og søke om støtte fra de grønne konsesjonene.

- Vi fortsetter med våre forsknings- og utviklingsprosjekter. Og så vil vi være søker på de «mørkegrønne» konsesjonene som nå er lyst ut. Vår teknologi er spesielt godt egnet til å fylle de kriterier myndighetene har for denne tildelingen, forteller Brønmo avslutningsvis.

Les også: Lusekoden kan  være knekt

Les også: Krever lukkede anlegg