Gå til innhold
Annonse

Ikke "bare bare" å starte oppdrett av rognkjeks

Dan Kristian Larssen, daglig leder i Atlantic Lumpus. Foto: Kenneth Didriksen
Dan Kristian Larssen, daglig leder i Atlantic Lumpus. Foto: Kenneth Didriksen

Dan Kristian Larssen, daglig leder i Atlantic Lumpus snakker ærlig ut om oppstarten av rognkjeksoppdrett. En hel del gikk galt det første året, men i 2017 kan de levere opptil 900 000 fisk.

Annonse

Atlantic Lumpus produserer rognkjeks på Slenest i Nordland, og er inne i sitt første driftsår på deres toppmoderne nye anlegg. 

Daglig leder Dan Kristian Larssen sier til kyst.no at de hadde en del oppstartsproblemer i fjor med blant annet sopp på rogninnlegg, lav befruktningsprosent, og lav klekkeprosent, flykanseleringer med destruksjon av rogn som følge og tett etterpå en flystreik.

- Vi ble forsinket flere måneder. Jeg la derfor inn en stor mengde rogn i slutten av fjoråret med den ideen at dersom halvparten av dette blir salgbar fisk er vi i gang. Da fikk vi tilnærmet 100% befruktning og klekkeprosent på over 90 %.

Kan nå 900 000

Men Larssen stod i ettertid av dette en situasjon hvor han hadde mye mer fisk på ett innlegg, enn hva han hadde prosjektert anlegget til å kunne håndtere.

Andregenerasjonen av rognkjeksen i anlegget. Arkivfoto: Atlantic Lumpus.
Andregenerasjonen av rognkjeksen i anlegget. Arkivfoto: Atlantic Lumpus.

- Teknisk og vannbehandling er godt overdimensjonert, men det blir lite karkapasitet. Det var for jævlig å måtte destruere en del også, eller selge yngel som vi tok sikte på å føre frem til leveringsklar fisk. En hel del ekstraarbeid med flytting, splitting og sortering har det vært, men det har tross alt gått bra, legger han til.

Rognkjeksprodusenten har til nå hatt åtte leveringer. Av det første ordinære innlegget har de til nå i år levert cirka 500 000 rognkjeks. Går alt smertefritt resten av året sier Larssen at de muligens får levert 900 000 fisk.

- En del er på kontrakt og noe har vi tilgjengelig for andre kjøpere.

Legger frem resultat i september

Selskapet er det eneste rensefisk-selskapet i Norge som er gått på børs.

- Hvilken respons får dere at dere er på børs?

- Vi har ikke har offentliggjort noen rapporter som viser at de har klart å produsere leveringsklar fisk enda. Innen utgangen av september er halvårsrapport ferdig og offentliggjort så det er først da vi vil se omsetning på aksjen. Det har vært noe omsetning til nå men ikke de helt store volumene.

- Skjedd mye positivt i sjø

Når det gjelder hvordan oppdretterne tar vare på rognkjeksen i sjø sier han det er forskjell fra lokalitet på lokalitet, men påpeker at det er ingen tvil om at det har skjedd mye positivt.

- Jeg tror de som først legger innsats i at rensefisken skal ha det godt og derav jakter mye lus også ser besparelse i form av antall avlusninger per generasjon fisk og ikke minst arbeidsmengden.

Lumpfish Flavi-virus (LFV) har vært et problem for mange av rognkjeksprodusentene i Norge, og Larssen sier at de også har hatt påvist dette.

- For vår del har vi ikke sett forskjell på denne fisken og fisk med negativ LFV, det er egentlig litt motsatt hos oss. Tilbakemeldingene er at de har sjeldent eller aldri hatt fisk med så lav dødelighet. For noen dager siden snakket jeg med en kunde som kunne rapportere om i underkant av 1% dødelighet totalt siden utsett i april, opplyser han.

Les også: Atlantic Lumpus snart ferdig med byggingen av rensefiskanlegget

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse