Gå til innhold
Annonse
Einar Wathne
Einar Wathne

Dirdal: Ewos-sjef Einar Wathne avliver myten om at marine råstoff blir unødvendige i fiskefôr i nær fremtid.

Annonse

Kristin Vallevik Gjerde

Fôrselskapet Ewos, som er en del av Cermaq, har invitert et tyvetalls investorer, analytikere og journalister til sitt forskingssenter i Dirdal i Høgsfjorden utenfor Stavanger for blant annet å snakke om sitt planlagte oppkjøp av fiskemelselskapet Copeinca. Tidspunktet er ikke tilfeldig.

einar wathne ewos dirdal
einar wathne ewos dirdal
Ewos-sjef Einar Wathne er i Dirdal på forskingsstasjonen og forklarer hvorfor Copeinca er så viktig.

 

- Hvorfor nå? Fordi Marine Harvest påstår at marine råstoffer ikke er så viktig, at det er egentlig ikke er noen begrensninger og de som er kan fikses i løpet av få år. Marine Harvest viser stor motstand mot Copeinca-transaksjonen om vi ønsker å gjennomføre, fordi det gir økt verdi for Cermaqs aksjonærer. Vi er litt forundret over at noen som ikke har kunnskap og ikke ser synergier hårdnakket påstår at det er ikke er verdier her, sier Tore Valderhaug, finansdirektør i Cermaq på presentasjonen i Dirdal mandag.

Han tror ikke helt på Marine Harvests argumenter mot Copeinca.

 

 

Fiskeavskjær løser ikke problemet

- Dette har egentlig ikke noe med Copeinca å gjøre, det er jeg rimelige sikker på. Først kom man frem til at det var store industrielle årsaker til ikke gjennomføre Copeina-kjøpet. Så etter å ha fått veldig stor motbør hørte vi at det var finansielle årsaker til at Cermaq ikke skulle gjøre som styret og store aksjonærgrupper ønsker, sier han.

- Det skjønner jeg isolert sett blir tyngre. Slik jeg ser det handler om to ting: finansiering av Cermaq med Copeinca og pris. De mener Copeinca er et feilspor. Vi mener åpenbart det ikke er det. Det er ikke noe som har endret seg de siste to-tre ukene som har endret vårt syn på dette. Vi tror det kan bli mangel på marine råvarer. Ewos besitter kritisk kompetanse og alternative løsninger finnes. Problemet er at vi må tenke ti år frem i tid. Oppdrett skal dobles og fiskeavskjær skal løse problemet. Fiskeavskjær er viktig, men løser ikke problemer, sier Valderhaug.

Han er imidertid overbevist om at Marine Harvests ledelse er flinke oppdrettere som også egentlig mener at marine råvarer er viktige.

Aldri uavhengig av marint råstoff

Nytilsatt administrerende diektør for Ewos, Einar Wathne, mener at å oppnå total uavhengighet fra marine råvarer aldri vil skje.

- «Marine independence» oppnår vi nok aldri, men mer uavhengighet er mulig. Vi har halvert marine ingredienser på syv år, sier Wathne.

Men hvorfor kjøpe Copeinca? Vertial integrasjon er nøkkelordet.

- Fiskeolje er en begrenset ressurs, vi må sikre oss råstoff for å vokse videre. Det er totalt sett anslått synergier til mellom 250 og 270 millioner kroner i året. Vi vil fokusere på de 190-200 millioner kroner i operasjonelle gevinster og holder de fianansielle unna, sier han. 

Han poengterer at det er forskjell på fiskemel og fiskeolje. Det er flere susbstutitter på fiskemelsiden enn fiskeolje. 

- Det er derfor hovedsaklig fiskeolje vi snakker om. Konsumet av laksfor har økt, men ikke fiskeolje. Fiskeolje i seg selv ikke det viktigste, men tunge fettsyrer som EPA og DHA. Dette er essensielle fettsyrer som har dokumenterte helseeffekter innen hunmanernæring, sier Wathne. 

Wathne opplyser at ansjoveta, som fiskes i Peru av Copeinca, har dobbelt så mye av disse essensielle fettsyrene. Derfor er det så verdifullt. Loddeolje har kun ti prosent. 

Mest olje i ansjoveta

- Det forklarer hvorfor vi er så intersserte i ansjoveta. De har 26 prosent av disse essensielle oljene mens loddeolje har bare ti prosent. Det er en million tonn fiskeolje tigjengelig i årene fremover. Det er også et stort humanmarked som går til direktekonsum, sier Wathne.

Dette markedet har en sterk vekst. Ewo konkurrerer ikke bare med sin egen vekst men også andre anvendelser for disse fettsyrene.

- Vi har kjøpt oss tid, men vi ser vi har en begrenset ressurs og bør lage laksefor med litt mindre EPA. Vi ser at hvis vi skal fortsette med dette vi har ikke mer olje enn til 2015. Hvis vi ikke gjøre noe har vi ikke nok til nivået i dag på 7,5 prosent i foret, da kan vi gjøre neste trinn ved å redusere med 5 prosent olje i foret. Da kjøper vi oss to år til, og vi kan til og med halvere fra dagens nivå. Med det kjøper vi oss enda to år, sier Ewos-sjefen. 

Dårlig for imaget

Problemet er at det er et minimumsbehov med olje for å beholde imaget som sunn kost helsekost.

- Det er fremdels en sunn fisk men hvis vi reduserer på et av våre salgspoeng er dette så sunt lenger? Uten nok EPA/DHA kan vi skape mangelsituasjoner og en fisk som ikke har det bra, ifølge Wathne.

Istedetfor å spise fisk en til to ganger i uken må man spise det annenhver dag for å få nok av de essensielle fettsyrene. Forsøkene med alger er ikke kommet langt nok, og er langt unna. 

- Det går fem-ti år før det er storskala, og det er dyrere enn dagens løsning. Ved et kjøp av Copeinca får vi betydelige kapasitetutnyttelsegevinster når vi tar posisjoner for å kjøpe mel og olje. Nå ligner det på et kartell. Det blir interessant komme inn for å forstå dette markedet bedre og få bedre informasjon med hensyn til kvoter, sier han.

Annonse