Imponert over norsk oppdrettsteknologi

Tradisjonen tro arrangerte Innovasjon Norge for fjerde år båttur til Hitra og Bjugn i forbindelse med Aqua Nor dagen før åpningen. Båtturen er en visningstur hvor norsk havbruk blir presentert i sine naturlige omgivelser, og gir derved troverdighet til utsagnet om at norsk næring har verdens fremste teknologi.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bilder fra båtturen til Innovasjon Norge. Foto: Innovasjon Norge.

I regn og gråvær var 150 gjester med fra Kina, Korea, India og Canada, Sri Lanka, Vietnam, Indonesia, Japan, Nederland, Cuba, Island, Thailand, Irland, Tyskland, Italia og Skottland for å se og lære mer om norsk sjømatnæring.

- Våre internasjonale gjester setter stor pris på denne muligheten og får et godt bilde av hva næringen står for, både når det gjelder bærekraft og produktive løsninger, sier Petter Ustad, sjømatansvarlig i Innovasjon Norge.

Imponert

Båtturen mandag gikk fra Pirterminalen til Jøstenøya, hvor det ble gitt en orientering fra Hitra kommune. Videre bar det til visningskonsesjon for oppdrett av laks til Lerøy Midnor. Her fikk gjestene en omvisning og fikk se på nært hold det moderne anlegget og hvordan det jobbes.

- Det var spennende å se det databaserte foringssystemet som ble brukt på Lerøy Midnor. Vi er særlig interessert i teknologi relatert til oppdrettskultur, sier Leena Nair, leder for Marine Products Exports Development Authority (MPEDA), Handels – og næringsdepartementet

Delegasjonen fra India er i Trondheim for å lære mer om oppdrettskultur, og hvordan norsk teknologi og løsninger kan overføres til det indiske markedet.

God stemning under Innovasjon Norges båttur. Foto: Innovasjon Norge.

Til Aqua Nor for å lære

Blant de utenlandske gjestene på turen var en gruppe fra Kina. De er sterkt representert på årets Aqua Nor og på båtturen var en gjenganger til Trondheim med.

- Dagens våte båttur har vært veldig bra og spennende. Det har vært mye interessant og lærerikt innhold, sier Zheng Weizhong fra Beijing Biotech som er i Trondheim for fjerde gang i forbindelse med Aqua Nor.

Zheng forteller at da han var i Trondheim på Aqua Nor i 2003, var det bare han og en kollega fra Kina, men i år er det mange delegasjoner fra hjemlandet, og dette mener han tyder på at de kinesiske selskapene kommer til Norge for å lære med om sjømatnæringen, særlig oppdrettskultur.

Selv jobber han med ørretoppdrett i Kina og jobber med å få ny teknologi introdusert på det kinesiske markedet, for å skape en mer effektiv og miljøvennlig sjømatnæring.

Visningsvindu for norsk sjømatnæring

Innovasjon Norge ønsker med båtturen å gi de utenlandske delegasjonene muligheten til å selv se norsk sjømatnæring. Samtidig får gjestene mulighet til å dele erfaringer og kunnskap på båtturen.

- Det er veldig flott å se at det er så stor interesse for norsk sjømatnæring fra de utenlandske delegasjonene. Innovasjon Norge er glade for at vi kan gi dem et ekstra tilbud med å dra ut på fjorden og vise dem «first hand» hvordan vi jobber i Norge, sier en fornøyd Ustad.