Grethe Adoff sier at når oppdretterne løser utfordringer med RAS teknologien, vil man kunne putte hvilke som helst arter i anleggene. Foto: Linn Therese Skår Hosteland /kyst.no.

- Kan putte hvilken som helst art i RAS-anlegg

Det er på tide å løfte frem og fokusere på flere marine arter enn bare laks og ørret, mener Grethe Adoff.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hun sier til Kyst.no at det skjer mye på marine arter, men at de kommer litt i skyggen av laks og ørret.

- Det er litt synd, for det er veldig viktig at vi opprettholder kunnskapen og alt utviklingsarbeidet vi har gjort så langt, sier hun.

Adoff påpeker at det har blitt gjort masse forskning og mange har investert mye arbeid i marine arter, men hovedproblemet er at det ikke har vært langsiktig investering. Der er mange entusiaster og flinke folk, men så slutter de opp for penger, understreker Adoff.

Nye arter i RAS anlegg

Hun forteller at det jobbes veldig mye med RAS teknologi, og der er det lakseoppdretterne som er i forsetet for å utvikle resirkuleringsteknologi på sjøvann.

- Når oppdretterne løser dette og får det til, så kan man putte hvilken som helst arter i anleggene. Så det er viktig at vi får litt fokus på det og ser på mulighetene.

Hun påpeker at det skjer veldig mye på landbasert produksjon og det må være en kjempemulighet for marine arter.

- Det er mange flinke folk på teknologi, biologi, produksjonsteknologi og forskning, og vi har dermed forutsetningene for å produsere flere arter enn laks og ørret, presiserer hun.

Økt interesse for torsk

Adoff snakker om ny interesse for oppdrett av torsk ettersom et par større aktører er kommet på banen og ønsker å satse på dette. Det mener Adoff er veldig spennende.

- Det er for øyeblikket lite oppdrettstorsk som produseres, noen hundre tonn av to oppdrettere, fastslår hun. 

Satser friskt på kveite

Kveite er en stor oppdrettsart hvor utfordringen er lang produksjonstid i sjø, noe som betyr økt risiko. Likevel mener Adoff at dette går ganske bra.

- Vi har aldri produsert så mye kveite som vi gjør nå, ca 1800 tonn så langt i år. Det er totalt fire oppdrettere og de satser friskt alle sammen. Oppdrettskveite har også god anerkjennelse, legger hun til.

Neste uke, 16. og 17. oktober, arrangeres Sats Marint seminar i Bergen i regi av AqKva. Hit kommer flere foredragsholdere fra næringen og mange spennende marine arter står på agendaen. Adoff sier at det foreløpig er ca. 90 påmeldte og at det fortsatt er mulighet for å melde seg på.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.