Filetering av laks, bearbeidning, folk

Krisesituasjon for foredlingsselskap

Fiskeforedlere vurderer permitteringsvarsel om lakseprisen holder seg på rekordnivå. - Noe må gjøres før det er for sent, sier NSL.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Den siste tieren er et kjempeproblem for oss. Det er helt krise. Det er nesten ingen som kan produsere på disse prisene, sier daglig leder Roger Hofseth i Hofseth International, som eier det Ålesundsbaserte fiskeforedlingsselskapet Seafood Farmers, til DN.no.

Lakseprisen nådde denne uken nye høyder, da den passerte 50 kroner kiloet i spotmarkedet.

Lakseoppdretterne tjener fett på de skyhøye lakseprisene. Kontrasten er imidlertid stor mellom oppdretterne og bedriftene som lever av å foredle laks, som må kjøpe laksen.

Ustabile priser

Dersom prisene fortsetter å holde seg på unormalt høye nivåer, vurderer Hofseth å sende permitteringsvarsel til sine rundt 150 ansatte.

- Vi må gjøre det. Om disse prisene fortsetter vil det ta tid for oss å få opp prisen, sier han til Dagens Næringsliv.

Det er imidlertid ikke en høy kilopris som bekymrer Hofseth mest. Det næringen virkelig trenger, er stabile priser, forklarer han.

- Problemet er at prisen går 20-30 prosent opp og ned. Dette tror jeg vil skade totalmarkedet for laks. Skal vi bygge og skape tillit til norsk laksenæring, er det viktig å holde en stabil, grei pris.

Svein Reppe sier at noe må gjøres. Foto: NSL

Permitterer

Fiskeforedlingsselskapet Norsk Sjømat har denne uken sendt ut permitteringsvarsel, skriver Sunnmørsposten. Til DN.no sier nestleder Jarle Myking i Norsk Sjømat at varselet skyldes «ekstremt høye laksepriser». Bedriften på Stranda på Sunnmøre sysselsetter nesten 200 ansatte.

- Noe må gjøres før det er for sent, sier daglig leder Svein Reppe i bransjeforeningen Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) til DN.no.

Reppe forklarer at årsaken til den formidable prisøkningen er at den globale etterspørselen ikke er fulgt opp av global produksjonsvekst. Det er et misforhold mellom etterspørsel og tilbud, mener Reppe.

- Vedvarer situasjonen med de høye prisene på råstoff, brenner det et blått lys for toppforedlerne i Norge, sier Reppe, som frykter at foredlingsindustrien forsvinner ut av landet.