Gå til innhold
Annonse

Kvitsøy Sjøtjenester vil transportere fem millioner rensefisk i år

Arbeid med vannledning. Foto: Kvitsøy Sjøtjenester
Arbeid med vannledning. Foto: Kvitsøy Sjøtjenester

Kvitsøy Sjøtjenester sin største inntekt er rensefisktransport. Nå vil selskapen øke aktiviteten sin og satse på flere markeder.

Annonse

Bjarte Espevik som er daglig leder i Kvitsøy Sjøtjenester forteller 2017 var et godt år. 

Selskapet hadde i fjor en omsetning på 10 millioner kroner, to millioner opp fra 2016. Driftsresultatet var uendret på 2 millioner kroner i 2017, mens driftsmarginen gikk ned fra 27 % i 2016 til 16 % i 2017.

- Vi er fornøyd med fjorårets resultater. Men det er også nødvendig med et bra resultat for å oppnå den satsingen vi gjør i disse dager med nye fartøy, utstyr og kjøp av næringstomt av Kvitsøy kommune, sier han til Kyst.no. 

Nøkkeltall for 2016 og 2017:
Nøkkeltall for 2016 og 2017:

Kvitsøy Sjøstjenester AS har også styrket egenkapitalandelen fra 37 % til 62 %.

Full drift

Årsaken til at selskapet har gått opp i omsetning sier han har sin årsak i det nye fartøyet Scallop Fighter som har vært i full drift i 2017. 

- At driftsresultatet ikke har økt, skyldes nok ekstra kostnader knyttet til investeringer som vi ikke hadde tatt høyde for og endringer som ble gjort underveis som kostet med enn forventet, forklarer han..

Året 2018 sier Espevik så langt har vært veldig positivt.

- Det ser bra ut så langt. Vi håper på cirka samme omsetning, men noe mindre driftskostnader, legger han til.

Bjarte Espevik, daglig leder i Kvitsøy Sjøtjenester. Foto: Kvitsøys sjøtjenester.
Bjarte Espevik, daglig leder i Kvitsøy Sjøtjenester. Foto: Kvitsøys sjøtjenester.

Satser på nye markeder

Markedet beskriver han som ok.

- Men det er også utfordrende når en er avhengig av at kundene våre får til sin produksjon av rensefisk. Problemer hos dem kan fort medføre i store økonomiske konsekvenser for vår drift. Vi har vært heldige med at det er flere kunder og at det hele tiden har vært noen som har en stabil produksjon og ønsker våre tjenester. På miljø - fronten satser vi mot nye markeder og ønsker å tilby våre kunder et enda bredere spekter, forteller Espevik. 

Selskapet har så langt i år transportert 2,1 millioner rensefisk fordelt på ca. 200 000 oppdretts - labrus, 100 000 villfisket leppefisk, grasgylt og bergnebb og resten rognkjeks.

- Det er planer om å transporterer mellom 2 - 3 millioner rensefisk ut resten av året. Det blir en total mengde på cirka fem millioner, sier Espevik.

Rensefisktransport og nyinvesteringer

Selskapets ansatte har en variert arbeidshverdag og har mange ulike oppdrag. 

- Transport av rensefisk er jo det største vi driver med. Ellers leverer vi alle typer båttjenester og spesielt tjenester knyttet mot miljøundersøkelser som C - undersøkelser ved oppdrettsanlegg, strømmåling, turbiditets - overvåking, ROV - kjøring, profilering med CTD sonde, bløtbunn prøvetaking av alle mulige slag, transport av varer, personell etc.

- Har dere gjort noen investeringer i år som kan påvirke regnskapet for 2018?

- Ja, vi har kjøpt en ny ROV, et nytt fartøy, samt utstyr til miljøundersøkelser og kjøp av tomt. Fartøyet Scallop skal opp på land og kappes i 2. Den skal forlenges med 2 meter ved Ymas på Kvitsøy. Dermed vil vi kunne doble kapasiteten ombord med rensefisk.

Les også: 60 000 rognkjeks - 600 nautiske mil - 60 timer

Fartøyet er planlagt skal være klart til vinteren/ vårsesongen 2019. Espevik sier de også har kjøpt en westcruiser 24 som skal erstatte scallop mens den er på land.

- Denne vil utelukkende bli brukt til miljøundersøkelser. Vi vurderer også kjøp av et mindre fartøy til bruk ved våre oppdrettslokaliteter på Kvitsøy hvor vi dyrker kamskjell og østers.

Kvitsøy Sjøtjenester:

  • Ble startet i 2013 av daglig leder Bjarte Espevik og Petter Aanonsen. 
  • Selskapet holder til i havgapet på Kvitsøy i Rogaland, hvor også skipene Scallop og Scallop Fighter er bygget av Ydstebø Marine AS. 
  • Per i dag har selskapet 3,5 heiltidsansatte og leier ellers inn mannskap på timer.

Etterlengtet næringstomt

Esepvik forklarer at de også er i gang med å signere avtale om kjøp av næringstomt av Kvitsøy kommune.

- Dette gleder vi oss veldig over. Spesielt fruene i huset gleder seg til kjelleren skal tømmes for div utstyr etc. som tilhører selskapet, sier han med et smil.

Lossing labrus. Foto: Kvitsøy Sjøtjenester
Lossing labrus. Foto: Kvitsøy Sjøtjenester
Montering av inntaksledning. Foto: Kvitsøy Sjøtjenester
Montering av inntaksledning. Foto: Kvitsøy Sjøtjenester

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse