(f.v.) Ørjan Wenberg Wenberg Fiskeoppdrett, Geir Wenberg i Salten Aqua og Roger Øksheim Edelfarm. Foto: Bård Selfors.

Laks fra Skjerstadfjorden anbefalt i Seafood Watch

Monterey Bay Aquarium Seafood Watch programmet, har evaluert produksjonen ved Edelfarm AS, Wenberg fiskeoppdrett AS og Salten Stamfisk (Salten Aqua gruppen) og er listet i Seafood Watch.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I følge Ryan Bigelow i Seafood Watch er dette den første sjøbaserte produksjon av Atlantisk laks i verden, som får den beste anbefalingen.

- I tillegg scorer bedriftene i Skjerstadfjorden svært godt da det foreligger gode miljødata over flere år med kunnskapsinnhenting og den samlede miljøpåvirkningen er lav ifølge Seafood Watch standarden.  Av 10 hovedkriterier er ni vurdert i beste kategori. Den endelige anbefalingen for laks fra Skjerstadfjorden ble dermed også grønn og beste valg, sier Bigelow i en pressemelding.

Wenbergs lokalitet Leivsethamran i Skjerstadfjorden i Fauske kommune. Foto: Bård Selfors

God bekreftelse

- For oss er dette særdeles hyggelig. Nyheten om at anbefalingen ble grønn og dermed «beste valg» gjør oss trygg på at det jobbes godt og riktig i selskapene i gruppen. Vi har også naturgitte kvaliteter i Skjerstadfjorden som er gunstige for oppdrett, sier Geir Wenberg i Salten Aqua i en pressemelding.

- Lakseproduksjon i Skjerstadfjorden vil aldri bli stor i volum hverken i nasjonal eller internasjonal målestokk. Da er det ekstra hyggelig at en slik forbrukeranbefaling som Seafood Watch anbefaler laks herfra som et av de beste valgene for bærekraftig sjømat. Det har betydning for oss lokalt og for eksport av laksen i det internasjonale markedet, legger han til.

  • Monterey Bay Aquarium Seafood Watch er en uavhengig miljøorganisasjon som jobber for å ivareta havområdene i verden. Gjennom forbrukeranbefalinger og sjømatguider for en lang rekke arter fremmer de bærekraftige fiskerier og akvakulturproduksjon.
  • Hele rapporten og forbrukeranbefalingen er tilgjengelig på seafoodwatch.org.