Laksebørs-ansatte sammen med direktør Søren Martens nede til høyre. Foto: Fish Pool.

Laksebørs satt ny kontraktsrekord - vil vokse mer i 2017

Søren Martens, administrerende direktør i Fish Pool oppsummerer 2016 som et godt år for laksebørsen. Han er også fornøyd med at selskapet har satt ny rekord. - Den største kontrakten som ble handlet var på 2416 tonn, tilsvarende 121 fulle trailere. Det ble gjort i en årskontrakt for 2017, opplyser han fornøyd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Martens sier til kyst.no at i gjennomsnitt handles det kontrakter for 2017 på 68,80 NOK/kg.

-  Første halvår er priset til 72,80 og andre halvår til 64,80, legger han til.

- Hvordan vil du oppsummere året for deres del? 

- Fish Pool fikk et godt år i 2016. Mange kjøpere syntes kontraktsprisene var for høye i fjor, og sa nei til kontrakter.  Kjøpere uten sikring har lidd store tap, og har nå blitt mer forsiktig, opplyser Martens.

Administrerende direktør Søren Martens i Fish Pool. Foto: Fish Pool.

Børsen passerte i år 90 000 tonn handlet, og Martens forventer en økning neste år. Men påpeker at dette er det aktørene i markedet som bestemmer.

- Supermarkedene trenger fastpriser. Blir laksemarkedet mer spotpreget kan det ødelegge salget, og derved grunnlaget for de gode priser vi ser nå.  Slik sett er et velfungerende kontrakts-marked viktig for å holde lakseprisene høye fremover, poengterer han.

Laksebørsen satte også i 2016 ny rekord.

- Den største kontrakten som ble handlet var 2416 tonn, tilsvarende 121 fulle trailere, i en årskontrakt for 2017, opplyser han fornøyd. 

- Hvilke spådommer har du for neste år?

- Vi er jo veldig presise når vi sier 68,80 NOK/kg som er det årskontrakten handles til nå. Dette er den råvareprisen som etter hvert blir grunnlaget for prisen forbrukere skal betale i butikk. Den store spenningen knytter seg til hvordan forbrukerne takler prisøkningen.

- Vanskelig å forutsi

At Kina og Norge gjenopptar sitt handelsforhold sier han er jo klart en faktor som på lang sikt styrker etterspørselen.  Men hva det vil si for prisene neste år mener han er vanskelig å forutsi.

- Forventning om økt etterspørsel fra Kina og muligens Russland er nok delvis priset inn i 68,80 kontraktene for neste år, opplyser Martens.