Administrerende direktør Søren Martens i Fish Pool. Foto: Therese Soltveit.

- Lakseprisen vil svinge stort fremover

Søren Martens i Fish Pool sier at markedet har overrasket dem i første del av 2017. - De som fremover ønsker å ha 100 % av sin produksjon i spotmarkedet, vil nok merke store svingninger i pris, spår Martens.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etter at spotmarkedet falt 10 uker på rad siden nyttår, stabiliserte markedet seg og de siste ukene har spotprisene steget kraftig og ligger nå over 70 kr/kg, sier Søren Martens, administrerende direktør i Fish Pool til kyst.no.

Han peker på at Kontali Analyse har vist hvordan sikringsandelen har økt de siste år hos norske oppdrettere.

- I 2012 var ca 20% av produksjonen sikret. For 2016 var over 45% av produksjonen sikret. Det betyr mindre volum tilgjengelig i spotmarkedet. Jo tynnere spotmarked, jo mer svinger nok prisene. De som fremover ønsker å ha 100 % av sin produksjon i spotmarkedet vil nok merke store svingninger i pris, tror Martens.

Nedjusterte volumer - Ser allerede en effekt

Ifølge en børsmelding fra Lerøy torsdag 11 mai, har de nedjustert volumene sine for Q2. 

- Hvordan tror du det vil slå ut i markedet fremover?

- Vi ser allerede en effekt i spotmarkedet med stigende priser. Kontraktsprisene har også løftet seg. Junikontrakten ble i dag handlet med 40 tonn til pris 66,50 kr/kg, det er 3 kr/kg over nivået i slutten av april.

Les også: Volumvekst ga ny rekord for Lerøy – forventer betydelig volumfall

Færre kontrakter enn i fjor

Martens opplyser at i første kvartal av 2017 ble det inngått færre kontrakter enn i 2016.

- Kjøperne ventet med å gjøre kontrakter så lenge spotprisene falt og falt. Bare de siste 14 dager er mer enn 5000 tonn handlet.

Når det gjelder hvordan markedet har utviklet seg i forhold til forventning, og om det ble som Fish Pool trodde, sier Martens at markedet har overrasket dem også i år.

- Spotprisene har så langt vært klart svakere enn kontraktsnivået i slutten av 2017. Oppdrettere som da signerte kontrakter har høyere priser i kontrakt enn de oppnår i spotmarkedet, sier han.

Inngikk 110 millioners kontrakt

Laksebørsen største kontrakt var på 1900 tonn tilsvarende 110 millioner kr og den minste kontrakten var på 20 tonn, som tilsier en million kroner.

- På en børs behandles alle likt og prisen blir om lag den samme om en har stor eller liten ordre, poengterer Martens.

- Hvilke spådommer har du for prisene fra mai og utover?  

- I juni handles det til 66,50 kr/kg og Q3+Q4 handles til 60,00 kr/kg. Hvis noen vil bytte spådommer i en sikker pris kan de ringe oss, sier Martens avslutningsvis.

Les også flere andre Fish Pool saker: