Jørn Torsvik, VP digital i ScaleAQ forteller at lanseringen av fôringssystemet muliggjør at alle som har kompetansen til det, kan utvikle tilleggsfunksjonalitet til selskapets kjente sentralfôringsanlegg. . Foto: ScaleAQ.

Lanserer siste versjonen av fôringssystem

ScaleAQ slipper i disse dager siste versjon av fôringssystemet som er laget med tanke på informasjonsutveksling i næringen, skriver de i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En rekke små og store selskaper har opp gjennom årene levert ulike programvarer og styringssystemer for mekanisk utstyr til havbruksselskap globalt.

- Dessverre har det også vært slik at programvarene ikke er laget med tanke på informasjonsutveksling, skriver selskapet.

Jørn Torsvik, VP Digital i ScaleAQ forteller de tre erfarne selskapene i ScaleAQ jobber nå sammen mot et mål om å løse utfordringer i næringen gjennom innovasjon. Med lanseringen av fôringssystemet mener han at de beviser at de tar tilbakemeldingene fra små og store havbruksselskaper på alvor. 

- I vår tette dialog med absolutt alle deler av havbruksnæringen har vi sett at lukkede systemer gir mindre valgfrihet. Vi måtte stille oss selv spørsmålet; hvorfor er det ikke slik at den samme programvaren kan integreres med alle typer sentralfôringsanlegg?

Erfaringen fra ScaleAQ sin lokale tilstedeværelse i elleve land viser at det er store utfordringer knyttet til innsamling og analyse av data på kryss og tvers av lokaliteter eller regioner. Dette har også blitt veldig tydelig med fremveksten av sentralisert fôring fra land ifølge selskapet. 

Åpner tilgang

- Det siste året har vi jobbet med å få på plass åpne API’er som kan brukes for hele næringen og som gir en trygg og stabil utveksling av data mellom ulike systemer. Vi tror så sterkt på at dette er den riktige retningen for næringen at vi vil dele API’ene våre med alle som ønsker tilgang, sier Torsvik. 

På kort sikt betyr dette at de også må la konkurrentene lettere slippe til for å styre deres egne mekaniske systemer, men ifølge Torsvik er de sikre på at oppdretterne ser verdien av dette. 

- Fremover vil man velge leverandører etter hvor fleksible og hvor gode løsninger disse har for datautveksling, hevder Torsvik.

Hele næringen kan bidra

Lanseringen av fôringssystemet muliggjør at alle som har kompetansen til det, kan utvikle tilleggsfunksjonalitet til selskapets kjente sentralfôringsanlegg. Torsvik og hans kollegaer møter hver dag mange smarte hoder i bransjen, og de har innsett at de gode ideene ikke nødvendigvis alltid kommer fra leverandørleddet. 

- Om Rita som jobber som røkter på ett sjøanlegg i Sogn og Fjordane, utvikler en løsning som beregner antall kilo fôr i en silo ved hjelp av et bilde på telefonen, kan hun ved hjelp av våre API’er legge denne funksjonen til i fôringssystemet. Da vil hun automatisk få tilgang til en stor eksisterende kundegruppe som også synes dette er en god ide. Kanskje de også er villig til å betale for løsningen hennes, sier Torsvik. 

Det samme vil gjelde eksisterende leverandører og utviklingsavdelinger hos havbruksselskaper som ønsker egne løsninger. 

Tilgjengelig i dag

Fôringssystemet er allerede i drift hos noen av ScaleAQ sine kunder, og Torsvik lover at de som ønsker tilgang til de robuste API’ene, kan allerede i dag kontakte selskapet for tilgang. 

- Vi gleder oss til å se hvilke ideer næringen har og ikke minst til å kunne oppfordre til fôr-innovasjon for alle innen næringen, forteller Torsvik og legger til at mulighetene bare er begrenset av fantasien.  

Når man åpner opp løsninger for tredjepartsintegrasjon, er det alltid en risiko for at systemer kan bli brukt feil, enten bevist eller ubevisst. Denne risikoen tok selskapet med seg når de utviklet API’ene ved å både validere og logge alle kommandoer som blir utført.

- For oss har det vært helt avgjørende å tilby robuste grensesnitt som er trygge å benytte. Dette gjelder både for å sikre systemintegritet og stabil drift, men også at kundens data ikke kommer på avveie. I tillegg tilbyr vi moderne autentiseringsmekanismer basert på åpne industristandarder. Dette sikrer at tilgang til API og data er beskyttet til enhver tid, samtidig som vi legger til rette for kompatibilitet og integrasjon mellom systemer, understreker Torsvik.

Mer treffsikker fôring

Oppdrettsselskapet Lingalaks i Hardanger har vært en av pilotbrukerne av det nye fôringssystemetog har integrert fôringssystemet med hydroakustiske løsninger fra CageEye for å måle fiskens respons i forbindelse med fôring.

- I Lingalaks er vi opptatt av at informasjon skal kunne flyte fra system til system, slik at vi kan bruke den teknologien vi ønsker til å fôre på fiskens premisser. At ScaleAQ nå har utviklet både innholds-API’er og styrings-API’er for fôringssystemet, gjør det lettere for oss å koble sammen de teknologiene vi ønsker for å oppnå mest mulig treffsikker fôring, sier Kristian Botnen, daglig leder i Lingalaks.