Ewos fõrbåt, foringsbåt, Ewos express

Led under lave sjøtemperaturer

Fôrprodusenten, Ewos måtte tåle en volumnedgang på seks prosent i fjor. Store deler av årsaken kan spores tilbake til lavere sjøtemperaturer med lavere grad av fôring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

For oppdretterne i Norge ble 2013 et rekordår uten like. Med laksepriser godt over 50 kroner kiloet, leverte nesten samtlige av de største oppdrettsselskapene rekordoverskudd i sine årsrapporter som ble lansert forrige måned.

Like rosenrødt var det imidlertid ikke for fôrprodusentene. De lave sjøtemperaturene på vårparten førte til mindre utfôring.

- Generelt opplevde vi et dropp i volumene på 6 prosent, skriver Ewos i en rapport på sine hjemmesider.

- Nedgangen i volumene skyldes hovedsakelig en nedgang på 14 prosent i Norge, som ble forårsaket av lavere sjøtemperaturer, et utforutsett dropp i volumene fra en av våre ledende kunder, og manglende evne til å justere kostnadene tilstrekkelig som et tilsvar på reduserte volumer. Chile leverte på sine side på linje med 2012.

Selskapet opplevde økte inntekter i 2013, men dette var på grunn av økte råvarepriser.

- Økningen i salgsinntektene på 5 prosent var hovedsakelig relatert til en økning i salgsprisene. Noe som var et resultat av høyere råvarepriser.

Også driftsresultatet til Ewos ble kraftig påvirket av nedgangen i volumene.

- Driftsresultatet gikk ned med 26 prosent, hovedsakelig på grunn av høyere driftskostnader og lavere volumer i Norge, skriver selskapet.

Ewos måtte tåle en volumnedgang på 14 prosent i Norge. Foto: Øyvind Sjøthun Røen