Lokaliteten Bollhaugen. Foto: Barentswatch

LetSea skjerper prosedyrer etter lakserømming

En tabbe under veiing av laks på et forskningsanlegg førte til at fisk rømte fra lokaliteten. Dette jobber oppdretterne med for at ikke skal skje igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Et forskningsanlegg på lokaliteten Bollhaugen i Dønna kommune ser seg nødt til å skjerpe rutinene etter at 38 fisk rømte under en veieepisode i midten av april.

Det er BioMar som har forskningstillatelsen på anlegget, men det er drevet av LetSea AS, som har Norges største forsøk- og forskningssenter for havbruk.

- Veldig beklagelig

Det 250 fisk som skulle veies fra en 5x5 meters merd, da det gikk galt. Merden deltes som vanlig i to og de hadde et veietelt for å holde alle vekter under tak. Selskapet skulle etter vanlig prosedyre løfte opp og bedøve fisken på en side, før den gikk gjennom telt, vekt, bord og lusesuging, og kom ut på andre enden og inn i merden igjen.

Daglig leder for forsøksstasjonen, Kristian Johnsen forteller til Kyst.no at den lille rømmingen er svært beklagelig.

- Slangen som går ut på andre siden ble dratt ut av merden. Dette skyldtes et tau som ikke var godt nok festet, slik at tauet løsnet og gjorde at slangen ble dratt ut og datt utenfor sikringen vår. Det er veldig beklagelig. Det kjøres masse sikkerhetsnett rundt der vi tar opp fisk, forklarer Johnsen.

Endrer rutinene

Han påpeker videre at de vil endre rutinene ved slike operasjoner for å unngå at det skjer igjen. 

- Vi må ha en person på plass som sjekker alle inntestingene på alt, før vi starter veiningen på hver merd, sier han.

Det er totalt 30 000 laks, 5000 ørret og 5000 torsk på lokaliteten Bollhaugen. 

Kundene til LetSea AS er både norske og internasjonale oppdrettere, forskningsinstitusjoner, fôrprodusenter og utstyrsleverandører. LetSea teller i dag 40 ansatte. Oppdragene favner hele spekteret av forsøk og forskning med et industrielt, praktisk utgangspunkt og helhetlige konsepter for lønnsom og bærekraftig produksjon, bedre fiskehelse og redusert miljøavtrykk.