Lovende forsøk med insekter i fiskefôr

Behovet for animalsk protein vil øke med 60-70 prosent innen 2050. Denne økningen vil kreve enorme ressurser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge artikkelen "State-of-the-art on use of insects as animal feed" av Harinder PS Makkar fra FAO. Selv om det er gjennomført noen studier av bruke av insekter, insektlarver som ingredienser i kosten for enkelte dyrearter, er dette feltet nybrottsarbeid. Ulike studier har bekreftet at slike råvarer kan erstatte 25 til 100 prosent av soyamel eller fiskemel avhengig av dyreart.

Fordelene med bruk av insekter er at de formere seg lett, har høy næringsomdannelseseffektiviteten (siden de er kaldblodige) og kan beit på bio-avfall. Ett kilo insekt-biomasse kan produseres fra i gjennomsnitt 2 kg bioavfall. Når insekter beiter på avfallsbiomasse, forvandles dette til høyverdi mat og fôrressurser.

Forsøk har vist at larver fra noen arter helt eller delvis kan erstatte fiskemel i fiskefôret. Men ytterligere forsøk, så vel som økonomiske analyser er nødvendige fordi redusert ytelse har blitt observert i noen tilfeller. I tillegg er det en rekke andre forhold som må kartlegges bedre, som type substrat og stell, prosesseringsmetode, og hvordan dette påvirker utnyttelsen av larver. Insektslarvene kan brukes som en ingrediens for utformingen av dietter i forskjellige former (frisk, hakket, eller tørkes og males).

Forsøk med laksefisk

På regnbueørret er det utført fôrforsøk der insekt beriket med avskjær fra ørret har blitt brukt til å erstatte opptil 50 prosent av fiskemel protein i ørret dietter for en periode på 8 uker uten vesentlig å påvirker fiskens vekst, eller den sensoriske kvaliteten på ørretfilet, selv om en liten (men ikke signifikant) reduksjon i veksten ble observert.

Det er også gjennomført forsøk med atlantisk laks der fiskemel er erstattet med insektsmel i ulike blandingsforhold. Disse forsøkene har vist at det ikke er signifikante forskjeller mellom de ulike diettene.