Foto: Salmon Group.

Lusetall i ny innpakning – Sanntidsdata kan gi mer korrekt behandlingsmetode

Salmon Group har den siste tiden jobbet intensivt sammen med Manolin om det digitale verktøyet Manolin som gir oppdretterne en rask oversikt over lusesituasjonen på egne lokaliteter og på nabolokaliteter.  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sammen kan oppdrettere jobbe for å få ned lusetallene ved å gjøre enkle trendanalyser og samarbeide om behandlingsmetoder- og perioder, melder de i en pressemelding. 

Nils Aadland, FOU-ansvarlig i Salmon Group sier at en slik åpen og koordinert tilnærming til luseproblematikken kan gi svært positivt resultat i form av riktigere og færre behandlinger, noe som også ivaretar fiskehelsen i betydelig større grad enn det som er dagens praksis.

- Det at Manolin tilbyr et forenklet og mer nøyaktig oversiktsbilde av allerede eksisterende data innrapportert via Altinn til BarentsWatch, er en vinn-vinn-situasjon, både for fisken og for oppdretterne, legger han til. 

Om Manolin-systemet:

  • Oversiktlig og rask tilgang til data: overblikk over lusetellinger og behandlingsmetoder
  • Trendanalyser: grafer viser utviklingen over tid og kan danne grunnlag for tiltak
  • Enkle analyser: Man kan zoome inn og ut på egne lokaliteter, på større områder, eller hele landet under ett
  • Automatisk varsling for egne lokaliteter, samt alle lokaliteter innenfor en radius på 10 km
  • Transparente sanntidsdata: Abonner på varsling for lokaliteter du har interesse av å følge med på
  • Offentlige data: Dataene hentes via BarentsWatch, dvs. allerede offentlige data, rapportert inn ukentlig via Altinn

Sanntidsbildet kan gi svar på mange spørsmål som oppdretterne må ta stilling til i det daglige arbeidet i bekjempelsen av lus.

- Åpenheten i systemet representerer fremtidens næring på en utmerket måte. Dette er data som allerede er tilgjengelig for alle, og med et brukergrensesnitt som gir umiddelbar oversikt, vil det være enklere å vurdere hvilke tiltak som må igangsettes, og om det i enkelte tilfeller vil være smart å koordinere tiltak med nabolokaliteter, som selvsagt er like opptatt av å få ned antall behandlinger og å produsere frisk og god fisk, sier Aadland.

Kvarøy Fiskeoppdrett, som er en del av Salmon Group (SG) nettverket, har vært pilot inn i prosjektet, og SG har hatt god dialog med gründerne bak Manolin, Tony Chen og John Costantino, helt siden oppstarten for knappe to måneder siden.

På kort tid har de satt opp, testet, kjørt pilotprosjekt og gjort justering etter innspill fra oppdrettere langs hele kysten.