Gå til innhold
Annonse

Mannen bak luselaseren kan bli årets oppfinner i Europa

Esben Becks patent mot lakselus får internasjonal oppmerksomhet. Foto: EPO
Esben Becks patent mot lakselus får internasjonal oppmerksomhet. Foto: EPO

Først fikk Esben Beck ideen om å drepe lakselus ved hjelp av laser. Så patenterte han oppfinnelsen og vakte internasjonal oppmerksomhet. Nå kan han bli første nordmann til å motta prestisjetunge European Inventor Award.

Annonse

Det er det europeiske patentverket, EPO, som hedrer oppfinnere som gjennom banebrytende innovasjon forbedrer liv, fremmer teknologi og skaper arbeidsplasser. Sammen med bedriften Stingray er Esben Beck en av tre nominerte i kategorien «små og mellomstore bedrifter». I tillegg kan han vinne «folkets pris» (Popular Prize) som er basert på åpen stemmegivning.

Gjenkjenner og «skyter» lakselus

Oppdrettsnæringen har i mange år hatt store problemer med parasitten som fester seg på laksen og påfører den skade og død. Oppfinnelsen til Beck & co bruker bildegjenkjenning for å finne lus på laksen, angripe parasittene og drepe dem uten å skade fisken. Lakselus-laseren finnes i over hundre merder i Norge, og flere land kan stå for tur.

Flere patenter fra fiskeri og havbruk

- Nominasjonen til denne innovasjonsprisen er strålende nytt, sier direktør i Patentstyret, Per Foss.

- For første gang er en norsk oppfinner med i finalen, og vi krysser fingre for at han går helt til topps. Foss legger til at Patentstyret ser en klar økning i antall patentsøknader innen fiskeri og havbruk.

European Inventor Awards deles ut i Wien 20. juni.

Les også:

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse