Gå til innhold
I 1992 lanserte Sketting det første helsefôret med glukaner for å bedre Fiskehelse.  Foto: Faksimile fra Mærkanten i 1992.
I 1992 lanserte Sketting det første helsefôret med glukaner for å bedre Fiskehelse. Foto: Faksimile fra Mærkanten i 1992.

I 1992 lanserte Skretting verdens første helsefôr for fisk. - Mye har skjedd med fôret siden da, forteller Audhild Blomsø, fagsjef for fiskehelse i Skretting Norge.

Det var på begynnelsen av 90-tallet at Skretting begynte å utforske helsestimulerende fôr for fisk. Forskning resulterte i at høyraffinerte beta-glukaner ble en fôringrediens tilgjengelig i markedet, og Skretting lanserte etter dette det de omtalte som et «nytt anti-stress produkt» (helsefôr), kalt Respons. Kort tid etter dette sto fôret for 13 % av salget deres i Norge.

Etter årevis med videre forskning, blant annet gjennom Skretting ARC, som i 2004 også etablerte egen avdeling for fiskehelse, ble fôret i 2007 oppdatert til å bli Protec.

- Respons var først basert på ett virkestoff, mens i dag har vi mange ingredienser for å bedre fiskehelsen i fôret, forteller Blomsø til kyst.no.

Kontinuerlig utvikling

Skretting opplyser i dag at Protec skal ha dokumentert positiv effekt på både skinn, gjeller, tarm samt fiskens generelle immunforsvar. Seinest i 2013 ble Protec også oppgradert økt støtte mot virusinfeksjoner.

- Vi har gjennom årene sett en stabil økning i salg og fokus på helsefôr, slår Blomsø fast, og legger til at det i dag er 12 ansatte forskere med fokus på fiskehelse i Skretting ARC.

Fiskehelse i fokus under lanseringen av det første helsefôret. Foto: Faksimile fra Mærkanten.
Fiskehelse i fokus under lanseringen av det første helsefôret. Foto: Faksimile fra Mærkanten.

Arbeidet med videreutvikling av nye helsebringene fôr, samt nye ingredienser har således stort fokus og høy prioritet hos fôrleverandøren fremover, ifølge Blomsø.

- Det skjer noe hele tiden, og vi jobber nå med noe stort og helt nytt, men mer enn det kan jeg ikke si om saken nå, sier hun.

Men det hun kan fortelle er at under Aqua Nor skal jubileet til helsefôret med brask og bram feires med både cupcakes og innledning av Truls Dahl, som er global produktsjef for helsefôr i Skretting.

- Det blir en feiring av arbeidet som gjøres for fiskehelse.

Feiringen finner sted på stand Stand F-544, tirsdag kl 12.00.

Utviklingen av helsefôr fra Skretting til norsk havbruk:

1992 - Respons: verdens første helsefôr til fisk

2007 - Protec: innholdsrikt fôr som støtter fiskehelsen gjennom flere virkemekanismer

2008 - React: lettfordøyelig fôr til PD-syk fisk

2009 - Target: verdens første helsefôr mot lus

2013 - Ny Protec: inkluderer antiviral virkning og økt støtte til skinnhelsen

2015 - Protec Gill: støtter gjellehelsen for reduksjon av AGD-behandling

2016 - Shield: høy-ytelses helsefôr med dokumentert repellerende virkning mot lus

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?