Gå til innhold
Bård Arne Vaagland, daglig leder i VMV. Foto: VMV.
Bård Arne Vaagland, daglig leder i VMV. Foto: VMV.

I forbindelse med bedriftens 40-årsjubileum lanserer Vaagland Mek. Verksted i Halsa en ny båtserie på fem modeller. Håpet er å levere fem nybygg i året.

"Vaagland 1099 speedsjark", seriens største modell. Illustrasjon: VMV.

– Det blir som natt og dag om man skulle sammenlignet de gamle og de nye modellene, sier daglig leder i Vaagland Mek. Verksted (VMV) til skipsrevyen.no, og legger til at han mener alt fra design til sjøegenskaper, lugarkapasitet og brukervennlighet er bedre i deres nye modeller.

Skroget på de nye fartøyene er utformet av den erfarne skipskonstruktøren Ola Lilloe-Olsen.

Den største modellen er innredet med lugar for to mann, og Vaagland opplyser også om at båtene kan leveres både som fiskebåt og arbeidsbåt.

– Vi har levert noen fartøy til havbruksnæringen tidligere, og det er også noe vi jobber med i dag, sier Vaagland.

Fra notvask til nybygg

GA på seriens to største modeller. Klikk på bildet for større versjon. Illustrasjon: VMV.
GA på seriens to største modeller. Klikk på bildet for større versjon. Illustrasjon: VMV.

Et forhold til havbruksnæringen har bedriften hatt siden Vaaglands far, Einar Birger Vaagland som startet VMV, oppfant den første notvaskmaskinen med trommel i 1986. Salget gikk strykende i mange år, og per dags dato teller antallet leveranser over 300 notvaskere.

– De senere år har spyleskiver blitt brukt på oppdrettsmerder for rengjøring av nøter. Det har resultert i at det har blitt mindre levering av vaskemaskiner. Samt at det pr i dag har blitt større og ikke så mange oppdrettsselskaper, slik som det var tidligere, da det fantes oppdrettsanlegg og selskaper rundt hvert et nes, sier Vaagland.

Vaagland forklarer at det først var da etterspørselen etter vaskemaskiner begynte å avta at bedriften begynte å utvikle fiskebåter for å øke oppdragsmengden. I dag er hovedgeskjeften, i tillegg til nybygg, service og reparasjon av arbeidsbåter opptil 15 meters lengde.

Fem leveranser i året

VMVs bygg nummer 35, ni meter lange «Nesbuen». Foto: VMV.
VMVs bygg nummer 35, ni meter lange «Nesbuen». Foto: VMV.

I løpet av sine første 40 år har VMV levert 35 nybygg, til å begynne med gikk det mest i 20 fots arbeidsbåter, først de senere årene har bedriften begynt å levere større fartøy.

Når det gjelder fremtiden er Vaagland optimist.

– Siden disse modellene er helt ferske, har vi ikke noe på papiret ennå. Men vi har fått veldig positiv respons så langt. Vi ser for oss å levere fem-seks båter pr år.

Har du en sak du
vil tipse oss om?