Foto: Tony Hall

Mørenot leverer nytt oppsamlingssystem som skal brukes i verdens største havopprydning

Det norske selskapet Mørenot har spilt en nøkkelrolle i design, produksjon og testing av oppsamlingssystemet System 002 til The Ocean Cleanup, som senere i juli vil være på vei mot det store søppelfeltet i Stillehavet.  

Publisert Sist oppdatert

Denne uken lanserer The Ocean Cleanup sitt helt nye oppsamlingssystem, kalt System 002 (med kallenavnet “Jenny”), som markerer neste steg på veien mot den hollandske organisasjonens mål om å rydde opp 90 prosent av verdens flytende havplast innen 2040. Oppsamlingssystemet er levert av det norske selskapet Mørenot, og hvis alt går etter planen, vil det bidra med å rense opp et område av det store søppelfeltet tilsvarende en fotballbane – hvert 15. sekund. 

- Mørenot leverer løsninger for bærekraftig høsting av havets ressurser og vi derfor er utrolig stolte av at vi med norsk teknologi og kompetanse spiller en viktig rolle i verdens største havopprydning, sier Arne Birkeland, konsernsjef i Mørenot. 

The Ocean Cleanup er en ideell organisasjon som utvikler avansert teknologi for å rense verdenshavene for plast ved hjelp av rensebåter i elver og havrenseanlegg. 

- Plast i havet er en enorm miljøutfordring som mange av oss ser med egne øyne når vi i sommer er på stranden. Alle aktører må bidra for å løse problemet med nødvendig kompetanse, teknologi og reguleringer slik at vi kan beskytte havets økosystemer. Det føles i denne sammenheng svært viktig og meningsfylt å jobbe med The Ocean Cleanup, som drives av innovasjon og teknologi, mot deres ambisiøse mål, sier Birkeland. 

Mørenot ble kontaktet med forespørselen om å bidra med design, produksjon og testing av oppsamlingssystemet System 002 tidligere i år. Selskapet har levert både analyser av det nye oppsamlingssystemet, instrumentering, dokumentasjon og de fysiske delene som taue åk, skrev, vingemoduler for de 2 x 400m vingeseksjonene, oppsamlingspose, samt instrumenter festet på disse. 

- Dette er et spesialprosjekt der vi har brukt vår styrke som leverandør og utviklingspartner av skreddersydde løsninger i tett samarbeid med et svært kompetent team fra The Ocean Cleanup. Vi har kombinert teknisk utvikling og produksjon og virkelig tatt i bruk kompetanse fra vår lange historie som leverandør til fiskeri- og havbruksnæringen. 

The Ocean Cleanup lykkes i 2019 med å samle plast i Stillehavet med en tidligere utgave (System 001B), og planlegger en retur til det store søppelfeltet senere denne måneden med System 002. 

- Teamet i Mørenot deler vår lidenskap for rene hav og vår tro på at teknologi er viktig for å nå dette målet. Vi er veldig tilfredse med at systemet ble levert i tide og ser virkelig frem til hvordan det vil samle store mengder havplast, sier Lonneke Holierhoek, leder for forskning og outsourcet virksomhet i The Ocean Cleanup.