Gå til innhold

Mørenot leverer nytt oppsamlingssystem som skal brukes i verdens største havopprydning

Foto: Tony Hall
Foto: Tony Hall

Det norske selskapet Mørenot har spilt en nøkkelrolle i design, produksjon og testing av oppsamlingssystemet System 002 til The Ocean Cleanup, som senere i juli vil være på vei mot det store søppelfeltet i Stillehavet.  

Denne uken lanserer The Ocean Cleanup sitt helt nye oppsamlingssystem, kalt System 002 (med kallenavnet “Jenny”), som markerer neste steg på veien mot den hollandske organisasjonens mål om å rydde opp 90 prosent av verdens flytende havplast innen 2040. Oppsamlingssystemet er levert av det norske selskapet Mørenot, og hvis alt går etter planen, vil det bidra med å rense opp et område av det store søppelfeltet tilsvarende en fotballbane – hvert 15. sekund. 

- Mørenot leverer løsninger for bærekraftig høsting av havets ressurser og vi derfor er utrolig stolte av at vi med norsk teknologi og kompetanse spiller en viktig rolle i verdens største havopprydning, sier Arne Birkeland, konsernsjef i Mørenot. 

The Ocean Cleanup er en ideell organisasjon som utvikler avansert teknologi for å rense verdenshavene for plast ved hjelp av rensebåter i elver og havrenseanlegg. 

- Plast i havet er en enorm miljøutfordring som mange av oss ser med egne øyne når vi i sommer er på stranden. Alle aktører må bidra for å løse problemet med nødvendig kompetanse, teknologi og reguleringer slik at vi kan beskytte havets økosystemer. Det føles i denne sammenheng svært viktig og meningsfylt å jobbe med The Ocean Cleanup, som drives av innovasjon og teknologi, mot deres ambisiøse mål, sier Birkeland. 

Mørenot ble kontaktet med forespørselen om å bidra med design, produksjon og testing av oppsamlingssystemet System 002 tidligere i år. Selskapet har levert både analyser av det nye oppsamlingssystemet, instrumentering, dokumentasjon og de fysiske delene som taue åk, skrev, vingemoduler for de 2 x 400m vingeseksjonene, oppsamlingspose, samt instrumenter festet på disse. 

- Dette er et spesialprosjekt der vi har brukt vår styrke som leverandør og utviklingspartner av skreddersydde løsninger i tett samarbeid med et svært kompetent team fra The Ocean Cleanup. Vi har kombinert teknisk utvikling og produksjon og virkelig tatt i bruk kompetanse fra vår lange historie som leverandør til fiskeri- og havbruksnæringen. 

The Ocean Cleanup lykkes i 2019 med å samle plast i Stillehavet med en tidligere utgave (System 001B), og planlegger en retur til det store søppelfeltet senere denne måneden med System 002. 

- Teamet i Mørenot deler vår lidenskap for rene hav og vår tro på at teknologi er viktig for å nå dette målet. Vi er veldig tilfredse med at systemet ble levert i tide og ser virkelig frem til hvordan det vil samle store mengder havplast, sier Lonneke Holierhoek, leder for forskning og outsourcet virksomhet i The Ocean Cleanup. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?