Gå til innhold
Annonse
lerøy henning beltestad
lerøy henning beltestad

Konsernsjef Henning Beltestad Lerøy Seafood Group kan slå seg på brystet over gode tall i første kvartal i år. Det er imidlertid store regionale forskjeller.

Annonse

Kristin Vallevik Gjerde

- Dette har vært et tilfredsstillende og godt kvartal, med en veldig sterk operasjonell kontanstrøm. Det har vært veldig bra, muligens det beste kvartalet noen gang, sier konsernsjef Henning Beltestad Lerøy Seafood Group på en presentasjon på Hotel Continental onsdag.

Sterke priser

Kontraktsandelen i dette kvartalet er 20 prosent, opp fra 11 prosent fjerde kvartal ifjor. Slaktevolumet er ned åtte prosent, hovedårsaken er utslakting av PD-fisk ifjor.

- Det var en sterk prisutvikling i kvartalet, Nos-prisene var opp til 35 kroner. Vår pris er under på grunn av kontrakter, sier Beltestad.

Lerøy leverte et bra kvartal kostnadsmessig, mens biomassen er omtrent på nivå med fjoråret. Omsetningen var på 2,3 milliarder kroner, som er opp åtte prosent fra ifjor.

Bedre andre kvartal

 - Vi har lagt bak oss fem-seks krevende kvartaler, men det lover godt for det kvartalet vi er inne i nå. Vi venter et bedre kvartal i andre kvartal enn første kvartal, sier Beltestad.

Det er imidlertid store variasjoner mellom regionene.

 - Vi er fornøyd med Aurora og kostnadsforbedringer i Hydrotech. Det var skuffende i Region Vest, men her var vi også preget av høye kotraktsandeler, sier han.

 Det var et krevende kvartal for grossistvirksomheten.

- Det har vært vanskelig å ta igjen den raske prisveksten ut på kundene, sier Lerøy-sjefen.

 Norskott i Skotland har hatt et bra kvartal med økt inntjening og god kontroll på produksjonskostnadene og kontroll på biologien.

 - Vi har i sum et finansielt veldig solid resultat og en veldig sterk kontantstrøm, det lover godt for fremtiden, sier Beltestad.

 - Dette er en markant forbedring, sier Sjur Malm, finansdirektør i Lerøy.

 Han er ikke fornøyd med at de ikke fikk foret like mye som ifjor, og det har vært litt lavere høsting på grunn av litt lavere temperaturer og fordi en del ble tatt ut ifjor på grunn av fiskesykdommen PD.

 - Kontraktsandelen i denne oppgangsykelen er lavere, vi er fornøyd med det. Salg har vært utfordrende med de stigende prisene. Vi er mest stolt av Lerøy Hydrotech, der har det vært en markant kostnadsnedgang, sier Malm.

Tar av seg hatten

 Lerøy Hydrotech har økt sin ebit/kg fra minus 4,2 i første kvartal ifjor til 10,6 i første kvartal i år. Sjøtroll er snudd fra minus 1,6 ebit/kg til 5,9 ebit/kg. Aurora er opp fra 5,9 ebit/kg til 13,5 ebit/kg.

 - Vi begynner å se synergiene, og Aurora er det bare å ta av seg hatten for. Vi vet vi gjør de riktige tingene i Sjøtroll, vi har de laveste kostnadene på to år. Fremover venter vi et fortsatt lavt kostnadsbilde i Midnor og forsatt høye kostnader i Lerøy Vest. Norskott er påvirket av høy kontraktsandel, men har god kontroll på biologien, sier Malm.

 

Annonse