Gå til innhold
Annonse
«Norwegian Gannet» driver nå med levering ca tre ganger i uken til Danmark. Foto: Jannicke Sekkingstad.
«Norwegian Gannet» driver nå med levering ca tre ganger i uken til Danmark. Foto: Jannicke Sekkingstad.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik mener det er viktigere å ivareta norsk laks sitt omdømme, enn å la produksjonsfisk fraktes til utlandet.

Annonse

Nylig ble det klart at Bergen Tingrett slo fast at Nærings- og fiskeridepartementet har tolket matloven og kvalitetsforskriften feil, og ga dermed klarsignal til at «Norwegian Gannet» kan transportere produksjonsfisk som normalt til Danmark.

Advokaten til Hav Line, Trond Hatland sa i går til Kyst.no at han håper at departementet nå vil respektere avgjørelsen fra Bergen Tingrett. 

- Vil klargjøre

§ 17.Sortering, feilretting og bruk til ulike formål

  • Oppdrettet fisk skal sorteres slik at fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller indre kvalitetsfeil ikke omsettes til humant konsum.
  • Fisk med slike feil som nevnt i første ledd, kan likevel omsettes direkte til virksomheter innenlands som har nødvendig utstyr og hvor feilretting før omsetning til humant konsum skal foretas, eller direkte til virksomheter innenlands for produksjon av fiskemel, fiskeproteinhydrolysat, fiskeolje, tran og andre marine ingredienser til humant konsum.
  • Ved innenlands transport av fisk med feil som nevnt i første ledd, skal emballasjen merkes tydelig «Kun for tilvirkning innenlands». Kilde: Lovdata.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik sier nå til Kyst.no at han synes det er rart at Bergen Tingrett har falt på den beslutningen, uten å kalle inn Nærings- og fiskeridepartementet til å fremlegge sin side av saken.

Nesvik understreker at han mener Nærings- og fiskeridepartementet sin tolkning av regelverket er den riktige, og sier de vil ta saken videre.

- Det får være opp til domsstolene og til slutt avgjøre saken, men vi mener Bergen Tingrett sin tolkning av kvalitetsforskriften er feil.

- Vi kommer nå til å klargjøre kvalitetsforskriften slik at det ikke er noen tvil om hvordan den har vært ment å gjelde, sier Nesvik.

Er ikke enig

Høyres stortingsrepresentant Ove Trellevik er ikke enig med fiskeriministeren. Foto: Linn Therese Skår Hosteland/Kyst.no.
Høyres stortingsrepresentant Ove Trellevik er ikke enig med fiskeriministeren. Foto: Linn Therese Skår Hosteland/Kyst.no.

Høyres stortingsrepresentant Ove Trellevik kritiserer derimot egen regjering.

– Jeg er ikke enig med fiskeriministeren i dette, og det har vært temperatur i diskusjonene. Vestland Høyre har et vedtak på å fjerne paragrafen, sier han til NRK.

Trellevik mener imidlertid saken er tapt, om det når regjeringsplattformen.

– Jeg oppfatter det som proteksjonisme. Denne båten er innovativ med tanke på miljø, men vil nok få konsekvenser for arbeidsplasser på land. Det er både forlemper og ulemper ved prosjektet som settes opp mot hverandre, sier Trellevik til NRK. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse