Lars Berg-Hansen (til venstre) og Martin Munkeby i NorseAqua er på plass på AquaNor, blant annet for å vise fram Midt-Norsk Ringen. Foto: Eystein Fiskum Hansvik.

NorseAqua presenterer Midt-Norsk Ringen under AquaNor

Ny teknologi fra Midt-Norsk Havbruk viser svært oppløftende luse- og vekstresultater. Flere av de største aktørene i havbruksnæringen har tatt i bruk teknologien, som markedsføres av NorseAqua AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Midt-Norsk Ringen er, som navnet antyder, utviklet av Midt-Norsk Havbruk (MNH). Teknologien sørger i korte trekk for å hente oksygenrikt vann opp fra dypere vannlag i perioder med dårligere oksygenforhold øverst i laksemerden. Slik kan oppdrettere bruke luseskjørt kontinuerlig, uten at det går ut over vekstresultatene, kommer det frem i en pressemelding.

– Ringen ligger på nedre nivå i merden. Luft tilføres og kommer ut av dyser som skaper en strøm av oksygenrikt vann opp til øvre lag, forklarer innovatør og produksjonssjef Frank Øren.

Tar innovasjonen til markedet

Gjennom egen drift av lokaliteter med Midt-Norsk Ringen og luseskjørt har MNH dokumentert en vekstfaktor på formidable 3,63.

Gjennom en avtale mellom MNH og NorseAqua får sistnevnte selskap tilgang til patentet. Nå skal bedriften ta teknologien ut i markedet.

– Vi er kjempeglade for at Midt-Norsk Havbruk viser oss tilliten og gir oss ansvar for markedsføring, salg, installasjon, veiledning og oppfølging, sier daglig leder Lars Berg-Hansen.

NorseAqua har så langt levert Midt-Norsk Ringen til 16 lokaliteter langs kysten. De fleste kundene velger leveranse med container, noe som gir enklere installasjon og større fleksibilitet. Selskapet har forsterket mannskapet med produktutvikler Martin Munkeby, som tar seg av informasjon, bistand ved installasjon og driftsoppfølging. Både Berg-Hansen og Munkeby er nå på plass på AquaNor i Trondheim for å vise fram løsningen.

Artboard 81ws: Luftbobler trekker med seg friskt vann fra dypet og bedrer vannmiljøet i øvre vannlag. Dette gjør det mulig å beholde skjørtene på i perioder der kritiske oksygenforhold normalt sett vill tvunget lokaliteten til å fjerne eller heve skjørtene og risikere lusepåslag.

– Vi ser en merkbar effekt på både trivsel og appetitt hos laksen, samtidig som Midt-Norsk Ringen er et viktig tiltak i kampen mot lusa. Kombinasjonen av mindre behandling og flere fôringsdager gir en svært gunstig dobbelteffekt på lønnsomheten i produksjonen, understreker Berg-Hansen.

Hyller innovasjonskraften

NorseAqua-gründeren er samtidig full av lovord om innovasjonsmiljøet på Namdalskysten.

– Frank Øren er utvilsomt en av de fremste innovatørene i havbruksindustrien. Midtnorskringen føyer seg inn i rekken av lokalt utviklede nyvinninger som sørger for økt bærekraft og lønnsomhet, bedre fiskevelferd og en enklere arbeidshverdag, mener Berg-Hansen.

NorseAqua-gründeren følger selv innovasjonssporet i havbruksnæringa. Bedriften han grunnla i 2014 har på to år solgt egenutviklet rensefiskutstyr for rundt 40 millioner kroner. Virksomheten har så langt resultert i sju millioner kroner på bunnlinja og ti nye arbeidsplasser i Bindal.

– Det har vært et eventyr. Vårt fokus er å løse konkrete utfordringer i havbruksnæringa, både med tanke på bærekraft, effektivitet og lønnsomhet. Vi tilbringer svært mange arbeidsdager ute hos oppdretterne, noe som gir oss både innsikt og et omfattende nettverk. Disse verdiene tar vi med oss når vi nå skal ta med oss når vi introduserer Midt-Norsk Ringen for oppdretterne, forteller Berg-Hansen.

Du treffer NorseAqua på stand E-430 under AquaNor 2017.