Lars Fredrik Mørch, daglig leder i Namdalskysten Næringsforening.

Nullutslipp og ny industri krever seks ganger mer fornybar energi

Et offensivt næringsliv i matregionen Ytre Namdal trenger mer enn 1000 GWh fornybar energi årlig fra 2030. Forbruket i 2018 var til sammenligning på 155 GWh i Nærøysund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Energibehovet er betydelig større enn vi hadde sett for oss, sier daglig leder i Namdalskysten Næringsforening, Lars Fr. Mørch. Han presenterer den første undersøkelsen i sitt slag i Trøndelag, hvor man konkret har sett på bedriftenes behov for fornybar energi for å nå Trøndelags klimamål i 2030.

Krav til energileverandørene

- Skal vi møte de ambisiøse politiske målsettingene om nullutslipp i 2030, er det helt nødvendig å utfordre både nettselskapet Tensio og energiselskapet NTE på hvordan man skal dekke det betydelige behovet for fornybar energi i årene framover, sier Mørch.

I undersøkelsen har Namdalskysten Næringsforening identifisert 17 industriprosjekter som er under planlegging eller på idestadiet i regionen.

- Til sammen vil disse prosjektene i 2030, gitt at de er realisert, kreve 391 GWh med fornybar energi, sier Lars Fr. Mørch.

Elektrifiseringen

I undersøkelsen er det et ganske stort gap mellom det næringslivet ser for seg av fornybar energibruk i 2025 og 2030. Politikerne i fylkestinget i Trøndelag har vedtatt at man skal være utslippsfrie i 2030. Næringslivet på sin side tror ikke mer enn 56 prosent av energien er dekket av fornybar energi i 2030.

- I Nærøysund har vi ikke kommet langt med elektrifiseringen. El-indeksen viser at vi har 38 prosent elektrifisering, mens det er mulig å elektrifisere 92 prosent av all energibruk og redusere CO2-utslippene med 96 prosent. Det krever 651 GWh i økt fornybar energi, sier Mørch.

Kartleggingen viser at det er næringslivet som har klart størst behov for mer fornybar energi fram til 2030. 

- Det økte behovet fra husholdninger og det offentlige er bare på 17 GWh, som i denne sammenheng er svært lite, sier Lars Fr. Mørch.