Silverside Premium Pacific Salmon er "vokst i samsvar med strengeste sertifiseringer for en etisk og bærekraftig akvakultur. Foto: Silverside.

Ny alge-fôret coholaks når markedet

Et nytt merke av premium coho laks fôret med Alga-Prime DHA har blitt lansert av den chilenske produsenten Ventisqueros nylig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette er en algebasert ingrediens som reduserer behovet for å inkludere fiskeolje i fôr, for å opprettholde høye nivåer av omega-3 fettsyrer, melder Salmon Expert, kyst.no sitt spanske søsternettsted.

I en pressemelding fra selskapet kommet det frem at Silverside Premium Pacific Salmon løser problemet med avhengighet for marint råstoff med å finne en ny bærekraftig måte å oppdrette laks på. Ifølge selskapet er laksen fullt sporbar og vokst i samsvar med strengest sertifisering for etisk og bærekraftig akvakultur.

En bærekraftig kilde av omega-3 som marine-opprinnelse, som AlgaPrime DHA, reduserer FIFO (fish in fish out) - som måler hvor mange kilo villfanget fisk som er nødvendig for å produsere ett kilo oppdrettslaks - til 0,5 kg. Dette vil nå bli brukt i Silverside-produktet fra Ventisqueros. Nåværende bransjens gjennomsnittlige FFDR er 1,3 kg, påpeker selskapet.

Nye trender

- Ved å oppnå dette tallet, har vi blitt de første netto fiskeprodusentene i lakseoppdrettsindustrien, sier Jose Luis Vial, konsernsjef i Ventisqueros.

Eduardo Hagedorn, daglig leder for BioMar Chile, uttalte at det er veldig spennende å se denne typen utvikling i den chilenske industrien, i den forstand at det inkluderer nye trender i bærekraftige produkter i markedet, spesielt når de fungerer som katalysator for disse initiativer.

For tiden produserer TerraVia og Bunge AlgaPrime DHA i samarbeid med SB Renewable Oils i Brasil.

- Alger vokser i lukkede gæringstanker på noen få dager, og leverer konsekvent og god kvalitet til kunder, sa en talsmann for BioMar.

Fullt sporbar

- AlgaPrime DHA er basert på sukkerrørfôr og har et lavere karbonavtrykk, bruker mindre vann og gir et høyere utbytte per hektar enn noen annen kilde til DHA, produsert fra ikke-marine kilder, forklarer talsmannen fra fiskefôrselskapet.

- I matkjeden er mikroalger en original kilde til omega-3 fettsyrer og kan nå produseres på en effektiv og svært bærekraftig måte. AlgaPrime DHA går rett til den opprinnelige kilden, og gir dermed en fullstendig sporbar og konsekvent omega-3 kilde, forklarer Manuel Cabezas, mat- og ernæringsleder hos Ventisqueros.

  • Silverside har mottatt sertifisering fra Aquaculture Stewardship Council.