Gå til innhold

Ny algeoppblomstring rammer laksenæringen i Chile

Alexandrium Catenella. Foto: Luis Iriarte - CREAN, Aysén.
Alexandrium Catenella. Foto: Luis Iriarte - CREAN, Aysén.

En oppblomstring av Alexandrium Catenella, har trolig tatt livet av 540 tonn laks.

Per torsdag 25 januar er det bekreftet at algene har forårsaket et tap på 360 tonn laks i Aysén-regionen i Chile. Mens andre steder som Magal, venter selskapene på analyser for dødsårsak av 30.000 fisk med en snittvekt på seks kilo.

De røde prikkene viser tilstedeværelsen av Alexandrium Catenella i Aysén-regionen. Kart: Intesal.
De røde prikkene viser tilstedeværelsen av Alexandrium Catenella i Aysén-regionen. Kart: Intesal.

Havforskningsinstituttet i Chile forteller at tilgjengelig informasjon viser en omfattende og intens oppblomstring av Alexandrium catenella i regionen. Dette er mikroalger som innehar en gift som lammer laksen.

I regionen Magallanes er det også en oppblomstring i Beagle Channel-sektoren. Men resten av Magallanes-regionen og innenfor Chiloé finner man ikke algene (se kart).

Sernapesca rapporterte 14. januar et tap på 360 tonn fisk, men her er dødeligheten nedgående.

De siste dagene er det også rapportert om dødelighet på 30.000 fisk med en snittvekt på seks kilo for selskapet Australis.

Ifølge Ximena Rojas, fra Havforskningsinstituttet har selskapene gjennomført flere beredskapsplaner og rapporterer daglig inn status. I tillegg til at de ved instituttet "liveovervåker" situasjonen, og melder fra til oppdretterne.

Millioner av laks tapt 

Tilbake i 2016 ble Chilensk laksenæring rammet hardt av alger under "Red Tide" algeoppblomstringen.

I mars dette året døde ca 25 millioner fisk med en snittvekt på 2 kilo på grunn av algeoppblomstringen i Los Lagos-regionen. Hadde denne fisken fått vokse seg stor ville den gitt opphav til 100 tusen tonn slaktefisk.

Marine Harvest meldte at 2,9 millioner fisk, strøk med som følge av algeoppblomstringen. Dette var da all fisken de hadde i regionen.

Ricardo García, daglig leder i Camanchaca fortalte kort tid etter oppblomstringen at den reduserte deres slaktevolumer fra 40.000 tonn ned til 26.000 tonn og gav et tap på mellom 6 til 7 millioner amerikanske dollar.

Etter Red Tide ble det spekulert i at dumping av dødfisk i sjøen skal ha forårsaket oppblomstringen.

Har du en sak du
vil tipse oss om?