Den nye enheten Optispyling fungerer sammen med Optilicer og den kan også tilpasses Thermolicer. Enhetene er blant annet innstallert på Seisund, som er selskapets eget fartøy. Foto: Arne Bakke

Ny avlusningsenhet skal bedre fiskevelferden

En ny type avlusningsenhet med navnet Optispyling, skal gi en bedre fiskevelferd ved bruk av varmtvannsbehandling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Arne Bakke er daglig leder i Br. Bakke AS. Han forteller til Kyst.no at de har utviklet en ny type avlusningsenhet, som har fått navnet Optispyling. Enheten benyttes enkelt sammen med Optilicer, som allerede er velkjent i næringen, samt at utstyret også kan tilpasses Thermolicer.

- Vi har holdt på over lengre tid å utvikle en spyleenhet som gjør at en kan senke temperaturen på Optilicer under avlusning, men samtidig opprettholde samme resultatet. 

Senker temperaturen

Idèen kom på bakgrunn av Mattilsynet sine krav til temperatur ved varmtvannsbehandling, og Bakke sier det har vært et ønske fra de som har chartret båten om å være i forkant, dersom Mattilsynet vil stramme mer inn på reglene når det kommer til bruk av høy temperatur ved avlusning.

Han kan fortelle at de under testing har vært under 28 grader ved behandling på vinteren, men på sommeren har de vært oppe i noen og tretti grader.

- Hva er det som gjør at dere kan senke temperaturen på behandlingsvannet?

Når fisken kommer ut av Optiliceren, så har vi bygget et spesialkammer som gjør at vi spyler fisken før den går ut igjen i merden, slik at det er en kombi-behandling.

God velferd med samme resultat

Avlusningsenheten Optispyling har ifølge Bakke blitt testet i lag med Fomas. De har vært inne som uavhenig tredjepart og sett på velferden ved bruk av enheten, og verifisert metoden.

Flere avlusningsenheter står klar for levering til kunder. Foto: Arne Bakke

- Det ser veldig lovende ut. Ved høy temperatur og spyling så har vi 100 % effekt på avlusning. Ved at vi senker temperaturen litt så kan vi opprettholde samme resultat som en vanlig termisk behandling, og fisken tar ingen skade og er mye roligere.

Bakke forteller at selskapet har holdt på med enheten siden i vinter, og at de har hatt det i drift en god stund nå. De har holdt litt igjen, siden de ville ha alt av velferdsrapporter i orden før de gikk ut offentlig med det.  

Fomas har vært med og verifisert prosjektet som en uavhengig tredjepart. Foto: Arne Bakke

I tillegg til bruk på egne fartøy, planlegger Br. Bakke å rigge seg for salg, og selskapet har allerede solgt et par utstyr.

- Systemet har vi bygget og utviklet på fartøyet vårt «Seisund», der vi har hatt det om bord siden vinteren. Velferdsscoren ser veldig bra ut, og vi har spesialtilpasset systemet slik at det passer rett inn i Optilicer som er mye brukt.

Bakke forteller avslutningsvis at de i vinter planlegger å utvikle en egen avluser som kun benytter spyling uten varmtvann. Dette håper selskapet å ha klart til våren.