Gå til innhold

- Vår nye «Ecomerden» er utviklet spesielt for postsmolt-produksjon på opptil ett kilo, informerer daglig leder Jan Erik Kyrkjebø.

Linn Therese Skår Hosteland

- Vi er i sluttfasen av fullskala produksjon av pilotmerden. Modulene til flyte-kragen blir produsert på Fillipinene og den tette og fleksible veggen, er utviklet i samarbeid med dukleverandøren Serge Ferrari i Frankrike, forteller han. 

Under overflaten kan en se at den patenterte Ecomerden har en funksjonell form. Illustrasjon: Ecomerden
Under overflaten kan en se at den patenterte Ecomerden har en funksjonell form. Illustrasjon: Ecomerden

Ecomerd-løsningen er patentert og kan redusere problemene med lus og rømming. Kyrkjebø mener selv at det er flere løsningsdetaljer som gir Ecomerden fortrinsmessige egenskaper, blant annet styrken og ergonomien.

- Flytekragen gjør Ecomerden sikker å jobbe på og at den er modulbasert gjør at merden kan tilpasses den enkeltes ønsker, og da gir muligheter for flere forskjellige størrelser, sier han.

Duken som blir brukt er spesielt utviklet med tanke på stor slite og rivningsstyrke i tillegg til antigroe, den har i tillegg dobbel vegg for å redusere rømmingsrisikoen. Den inneholder også en røktenot, som gjør at samlingen av fisk er effektivt og skånsom.

-  At pumpeinntaket er integrert i flyte-kragen er med på å gi en sikrere drift en ellers. Antihevertventil og innløpsrør over vannlinjen eliminerer tilbakestrømning og fare for rømning ved pumpeutfall. Pumpekostnader for drift av Ecomerden utgjør en prosent av de totale produksjonskostnader per kilo fisk, påpeker han.

Konstruksjonen kan også bidra til en bedre lusesituasjon, ved at den tar inn vann under lusebeltet slik at det oppnås en homogen kontrollert gjennomstrømning av vannet.

Resirkulerer duken

Når det kommer til levetiden på merden har stålkonstruksjonen en levetid på 20-30 år og Ferrari-veggen en levetid på ti år.

- Flytekragen gjør Ecomerden sikker å jobbe på. At den er modulbasert gjør at merden kan tilpasses, og gir muligheter for flere forskjellige størrelser. Illustrasjon: Ecomerden
- Flytekragen gjør Ecomerden sikker å jobbe på. At den er modulbasert gjør at merden kan tilpasses, og gir muligheter for flere forskjellige størrelser. Illustrasjon: Ecomerden

- Når det kommer til stålkonstruksjonen blir levetiden som for en forflåte i stål. Med den tette veggen  har vi tatt miljøhensyn vet at de brukte dukene blir resirkulerte. Prosessen ved utskifting blir da enkel ved at du leverer inn den gamle når du skal ha ny, sier han.

Kyrkjebø forteller videre at han opplever stor interesse for konseptet og syns næringen kommer med konkrete behov og ønsker.

- Jeg vet at flere aktører har lagt «Ecomerden» til grunn i søknadene rundt de siste grønne konsesjonene i gruppe C, så det blir spennede fremover.Jeg har stor tro på at merden vil være en effektiv og sikker løsning for fremtidens oppdrettere, avslutter han.

 

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?