Skipper Tommy Moa (til venstre), operasjonssjef Stein Are Ystmark og matros og dykker Magnus Sundsfjord gleder seg til å ta i bruk den nye katamaranen, AQS Tyr. Foto: AQS

Ny og allsidig servicebåt satt i drift

AQS Tyr er det siste tilskuddet til AQS-flåten. Fartøyet ble satt i drift mandag, og er utrustet med det mest moderne utstyr for fortøyningsarbeid og andre serviceoppgaver innen havbruk, melder selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

AQS Tyr er en katamaran bygd i stål ved Fitjar Mek. Verksted. Den er knappe 15 meter lang og 10 meter bred, og plassen om bord er svært godt utnyttet, melder selskapet i en pressemelding.

- Dette er et multifartøy, bygd på et solid og gjennomprøvd konsept fra Fitjar Mek. Verksted, sier operasjonssjef Stein Are Ystmark i AQS AS.

AQS Tyr er et multifartøy utrustet for alle typer serviceoppdrag innen havbruksnæringen. Foto: AQS. 

AQS Tyr er utstyrt med godkjente systemer for fortøyningsarbeid og slep. Det er montert siste versjon av sikkerhetsutstyr for fortøyningsarbeid fra SHM, samt 40 tonns vinsj fra Mjosundet med veieceller og frislipp.

- Fartøyet er spesielt godt egnet til ankerhåndtering og slep, men kan også brukes til andre typer oppdrag som for eksempel notskifte, ringvasking og avlusing, sier Ystmark.

Tilrettelagt for ROV og dykking

AQS Tyr er godt tilrettelagt for dykking og ROV, med egne rom med utstyr på dekk slik at dykkercontainer ikke er nødvendig.

Det er lagt stor vekt på at mannskapet skal ha gode bo- og arbeidsforhold om bord. Til vanlig har båten et mannskap på tre, og det er tre lugarer om bord. De ligger på et annet plan enn styrhuset.

- Med denne investeringen øker vi kapasiteten, og står godt rustet til å møte etterspørselen etter fellesferien, sier prosjektleder Lena Einseth i AQS.

AQS AS har fra før 12 egne servicefartøy og drifter ytterligere to fartøy. Selskapet utfører serviceoppdrag for havbruksnæringen, og opererer langs hele norskekysten fra Hordaland til Finnmark.

Fakta om AQS Tyr:

  • Mål: 14,95 x 10 meter
  • Fremdrift: 2 x 500 hk Scania DI13
  • Kran: Palfinger 65002(M)G, 61,4 tm, 20,5 meter rekkevidde, 6,5 tonns vinsj

    Palfinger 32002(M)G, 31,5 tm, 20,0 meter rekkevidde, 3,5 tonns vinsj

  • Vinsj:MB hydraulisk 40 tonn
  • Fortøyningssystem: SHM rekkemonterte taupinner, guideepinne og haikjeft.
AQS Tyr har et stort dekk, det siste i fortøyningsutstyr og kraftige kraner. Foto: AQS.