Akvakulturregisteret skal fornyes og utrullingen kommer til å skje gradvis. Foto: Arkiv.

Nytt akvakulturregister

Fiskeridirektoratet skal rulle ut en ny løsning for Akvakulturregisteret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

 Dette skriver de i en pressemelding.

Utrullingen skal skje gradvis og med fortløpende oppdateringer av nye versjoner, som inneholder nye funksjoner.

- Den nye løsningen innebærer en betydelig forbedring i infrastruktur og brukervennlighet. Etter hvert som registeret bygges ut med nye funksjoner vil det gi bedre informasjon til både næring, forvaltning og allmennheten, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord.

Den nye løsningen er allerede tilgjengelig for de som skal arbeide direkte med registeret, både for ansatte i Fiskeridirektoratet og fylkeskommunene. I løpet av året får alle lesetilgang.

- Intensjonen er å lansere en versjon med den nye funksjonaliteten for alle i løpet av året. Vi arbeider med å få dette på plass så snart som mulig, sier Holmefjord.

Fiskeridirektør i Fiskeridirektoratet, Liv Holmefjord. Foto: Therese Soltveit.

-  Prosessen har vært tidkrevende, men vi er svært fornøyde med det vi har fått til, konstaterer hun.

Akvakulturregisteret er et realregister (les mer om dette nederst i saken). Fiskeridirektoratet er ansvarlig for forvaltningsdelen av registeret, mens Brønnøysundregistrene er ansvarlig for opplysninger knyttet til tinglysningsdelen.

Hva er nytt?

- Kort fortalt har Akvakulturregisteret blitt bygget opp på nytt, sier Anne B. Osland, som leder seksjonen i Fiskeridirektoratet som er ansvarlig for Akvakulturregisteret.

-  Med dette har vi fått på plass et nytt utseende, som innebærer en rekke nye måter å lese, organisere og skrive inn informasjon på, sier Osland.

En god del arbeid er lagt ned i å presentere informasjonen i registeret på en oversiktlig måte. Det skal være enkelt og intuitivt.

- Stikkordene her er visuell forenkling, og en standardisering og forbedring av hvordan informasjonen vises i registeret, sier Osland.

En av nyvinningene er en ny og bedre søkefunksjon med filtrering. Det er også lagt inn visningsfunksjon av kapasitetshistorikk på tillatelsesnivå og et kart tilknyttet den enkelte lokalitet – basert på innrapportert lokalitetskoordinater.

- Vi har utbedret feilmeldingshåndteringen, vi har nå en bedre og enklere kvalitetssikring av data, og en mer oversiktlig gjennomgang av vedtaksinformasjonen, sier Osland.

Hun legger til at de også har ambisjoner om at det tekstlige innholdet i vedtakene på sikt skal bli tilgjengelig via den nye visningen av registrerte tillatelser og lokaliteter.

Det er også lagt inn miljørapporter, hvor man kan få tilstandsinformasjon for hver enkelt lokalitet. I tillegg vises overføringer og tinglyste panteretter.

Fortsatt tilgjengelig

I en overgangsfase vil den gamle løsningen være tilgjengelig for offentligheten via www.fiskeridir.no, og vil bli oppdatert hver 14. dag frem til det nye Akvakulturregisteret blir tilgjengelig for alle.