Gå til innhold
Annonse
Bjørn Olsson talsmann i Propulsjonsdesign. Foto: Propulsjonsdesign.
Bjørn Olsson talsmann i Propulsjonsdesign. Foto: Propulsjonsdesign.

Komposittbedriften Easyform i Måløy og propellprodusenten Propulsjonsdesign i Molde, har utviklet en propellpumpe spesielt for Aquadome, som er under ferdigstilling hos Cermaq i Steigen.

Annonse

- Det er muligens ikke noe stort marked, men det er spennende å være med i et av de mest innovative prosjektene som er på gang i næringen, sier Bjørn Olsson i Propulsjonsdesign.

Propulsjonsdesign er et nystartet lite engineeringselskap hvor deter to stykker som driver bedriften fremover.

- I tillegg til meg er det Hans Erik Danielsen som er hydrodynamiker fra NTNU. Vi har begge lang erfaring fra oppdretts- og båtbransjen fra blant annet Aquaterm, Brunvoll, Helseth med mer, sier Olsson.

- En moden kompetasenæring

Bjørn Olsson propulsjonsdesign
Bjørn Olsson propulsjonsdesign

Bjørn Olsson

I samarbeidet har de utviklet en ny type høykapasitets propellpumpe spesielt til den lukkede merden Aquadome.

- MSC søkte etter noen som kunde utvikle en skreddersydd propellpumpe for anlegget. Det ble til et samarbeidsprosjekt mellom Easyform i Måløy som lager selve pumpehuset, og oss som står for propell, aksel, tetninger og beregningsunderlag, sier han.

Totalt inneholder Domen cirka fem millioner liter vann. Hver Aquadome blir utstyrt med seks pumper hvor hver enkelte har en kapasitet på 20.000 liter per minutt. Pumpene skal forsyne den lukkede merden med vann fra 40 meters dybde.

- Oppdrettsnæringen er en moden kompetansenæring med mange dyktige aktører på både leverandør- og kundesiden. Det er inspirerende å få være en del av denne innovative næringen, sier Olsson.

Pumpen har pumpehus og propell laget av kompositt. Det gjør den blant annet vesentlig lettere enn andre lignende konstruksjoner. Motoren blir også galvanisk skilt fra sjøvannet, noe Olsson peker på som en fordel ved bruk av frekvensomformere.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse